Breddefotball

 

 

Kart laget fra mapcustomizer.com


Vi vil gjerne ta for oss de lagene som ikke spiller i toppserien også, da det her er mange sjarmerende lag.

Vi starter på fastlandet, nærmere best i utkanten av Torshavn. Der holder FC Hoyvík til, og de ble stiftet i 2012, etter sammenslåing av FF Giza og opprinnelige FC Hoyvík. De var først kjent som Giza Hoyvík, men endret navn etter 2018-sesongen til sitt nåværende navn. FF Giza var for øvrig kjent som Nólsoyar Ítróttarfelag, til tross for at de spilte sine kamper i Torshavn. FF Giza sin eneste triumf, er at de vant 3.deild i 2011, altså fjerde nivå! Året etter slo de seg da sammen med FC Hoyvík. FC Hoyvik rykket opp til 1.deild i 2019, men endte desidert sist i 2020, og dermed må de tilbake til 2.deild.

Vi tar turen tilbake til Suduroy, der vi finner siste lag fra den øya. Der holder også nemlig Royn til, som ble stiftet så langt tilbake som i 1923. De kommer fra den sjarmerende bygden Hvalba, og har sågar en badeball som sin logo. Banen ligger idyllisk til ved en sandstrand, som du kan se bilde av her, men det vites ikke om dette er årsaken til valget av logo.Vi må vel også samtidig si at det er deres logo som har inspirert vår. Bygden Hvalba har drøyt 800 innbyggere, noe som er svært mye for en bygd på Færøyene. Vi tar også med at bygden ble angrepet av pirater fra Nord-Afrika tilbake i 1629, og på vei tilbake gikk to av skipene på grunn etter å ha truffet et skjær, og legenden sier at over 300 lik ble skylt i land etter katastrofen. 30 kvinner og barn ble tatt med for å bli solgt som slaver i Nord-Afrika, og til tross for en innsamling for å få kjøpt disse tilbake, returnerte ingen av dem noen gang til Færøyene igjen. 
Klubben er faktisk en av få på Færøyene som spiller på naturgress! De overlevde såvidt i 2.deild i fjor, etter at kampen mellom TB II og KÍ III ble avbrutt på stillingen 0-0 i siste serierunde.

Vi tar turen tilbake til Torshavn, der vi også finner klubben Undrið. Klubben ble stiftet så sent som i 2006, og var et resultat av en idé som dukket opp på en bursdagsfest. Navnet på klubben ble tatt fra deres første sponsor, det islandske såpemerket Undri, som best kan oversettes til vidunderlig. Klubben vant 3.deild i 2017. De spiller sine kamper på Gundadalur nedre, en bane du kan sammenligne med treningsbanene til et middels lag i Norge. Endte på en 7.plass i fjorårets 2.deild!

Helt til slutt tar vi med et lag som er gjenoppstått som A-lag, nemlig Miðvágs Bóltfelag, som forkortes til MB. De spiller på MB Arena, som ligger midt i tettstedet Miðvágur og oppgis til å ha en kapasitet på 2000 tilskuere. Klubben ble stiftet så tidlig som i 1905. De endte sist i toppserien i 1947, og det tar over tretti år før de er tilbake, nærmere bestemt 1978 etter å ha vunnet 1.deild året før. Dette er lagets første tittel, om det kan kalles det, en prestasjon de gjentar i 1982 og 1989.
I 1990 gjør de sin beste sesong noensinne, og ender på en tredjeplass på øverste nivå. Dette er selvfølgelig før færøyske lag får delta i Europa-cuper, så det eventyret lar vente på seg enn så lenge. De rykker ned året etterpå, og det er siste gang MB har spilt på øverste nivå. 
I 1993 blir de slått sammen med SÍF Sandavágur, som nevnt under avsnittet om 07 Vestur. Etter at samarbeidet kollapset i 2004, startet de på nytt igjen på nivå 4. Etter mye opp- og nedrykk de neste sesongene, rykker de ned i 2016 fra 2.deild, med tre poeng, og minus 102 i målforskjell (På 18 kamper!) A-laget har ligget brakk i noen sesonger, men i fjor var de endelig tilbake i seriesystemet. Gikk på noen stygge smeller (1-19 og 1-13), men huskes best for cupkampen mot Undrið, der den 61 årige Petur Eirikson kom inn rett før pause. Fantastisk!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s