Skjebnehelg

Til helgen passerer vi ni spilte eliteseriekamper, og dermed er den første av tre bolker gjennomført. Og allerede nå i helgen er det skjebnekamp for TB, om de i det hele tatt ønsker å være med i Betrideild også neste sesong. Vi tar en titt på runden som kommer, ikke bare i toppen, men også nedover i systemet! 

Vi lanserer allerede nå en teori om en sammenslåing, gitt dagens tabellsituasjon; TB ligger dønn sist i Betrideildin, FC Suðuroy ligger dønn sist i 1.deild og Royn ligger absolutt dønn sist i 2.deild. Bør man finne sammen på A-lags nivå igjen, for å danne et litt mer slagkraftig lag på Suðuroy? Hvis vi tar med at man allerede er i gang med tunnel til naboøya Sandoy, som ligger midt mellom Suðuroy og Torshavn, kanskje det blir enklere å lokke gode spillere helt sør? Det er også planlagt tunnel til Suðuroy, men her snakker vi nok om 8-9 år før en eventuell åpning.

Verdt er det også å merke seg at i Betrideildin “snur” terminlisten i kommende midtuke, slik at vi får de samme oppgjørene som vi hadde sist helg, noen til og med på samme bane! 

Betrideild: (Folkerekka i parentes, alle søndagskampene begynner 16.00 norsk tid)

NSÍ – 07 Vestur (98-1-1). Denne kampen spilles allerede lørdag kveld, 18.30 norsk tid. Hjemmelaget slet seg ikke akkurat ut forrige runde, mot et tafatt TB, og vant enkelt 3-0. Gjestene kommer fra et meget stygt 0-5 for serielederen, men som før var det ikke sjansene det stod på. Sist disse lagene møttes, var tilbake i 2018, den gang vant NSÍ faktisk hele 7-1! De gule biene har prestert akkurat som forventet i år, men ligger allerede seks poeng bak rivalene fra Kláksvik. Det samme kan jo forsåvidt sies om bortelaget, de har gjort akkurat det man kunne forvente, står med to seire så langt i år. Kommer til en stor mengde sjanser i de fleste kampene, som oftest representert ved to nordmenn, men sliter voldsomt med uttellingen. Når det først løsner, kan det bli ketchup-effekt. Men, det er jo noe av grunnen til at lag ligger i bunnen også, manglende effektivitet foran målet. 07 Vestur har forøvrig KÍ og B36 i de neste kampene, så det er ingen mulighet for å slappe av her! Men i denne kampen er det Guliganz som til slutt kan juble høyest, spørsmålet er nok bare hvor stor seieren skal bli. H med 0-2 handicap frister her!

KÍ – B36 (83-11-6). Overraskende at det er hele 11 prosent som tror på poengdeling her. Hjemmelaget valset over et stusselig 07 i forrige runde, mens B36 klarte bare 2-2 hjemme mot ÍF etter å ha berget uavgjort på overtid. Dette var serieåpningen i fjor, da endte det med 0-2 borteseier. Sommerkampen i hovedstaden endte faktisk hele 6-2, så man kan si at de hvite tigrene har hatt et godt tak på de blå fra Klaksvik! B36 har bare tapt én kamp i år (2-4 mot NSÍ), men med fire uavgjort allerede, har de på mange måter allerede spilt seg ut tittelkampen. Taper de denne, er de allerede tolv poeng bak, og man har bare spilt en tredjedel av sesongen. KÍ på sin side bare marsjerer videre, står med 7-1-0, var noe heldig mot både Víkingur og HB, men det er gjerne flyten topplagene har. De sablet ned 07 sist med 5-0 uten at det sier så veldig mye om hvor høyt toppnivå de har inne. Endelig fått i gang Ivar også, så da lukter det masse mål fremover! Denne kampen skal og må KÍ vinne ganske overbevisende! H med 0-1 handicap bør være absolutt innafor! Dette er for øvrig de to lagene som har slått flest innlegg så langt i sesongen, med henholdsvis 24 og 19.

HB – B68 (98-1-1). Hjemmelaget fikk det svært enkelt i Eiði sist, med 3-0 i bagasjen hjem til hovedstaden. Svidde nok ikke av mange svetteperler der, Mikkel Dahl var til og med ubenyttet reserve! For bortelaget ser det bekmørkt ut. I forrige kamp, med Erlend i mål, ble det hele 0-6 hjemme mot Víkingur. B68 slo ÍF 3-1 for en uke siden, det var lagets første seier på øverste nivå på over sju år. Lagene møttes sist i 2016, da vant HB to av kampene med “bare” 1-0, men til gjengjeld vant de hele 6-1 i den siste kampen før sommerferien det året. Det året spilte faktisk Michal Przybylski for gjestene! Samme mann skåret for øvrig fem mål i 12-0 seieren for B68 II mot MB den sesongen! Det er ikke så mye mer å si om denne kampen enn at HB skal vinne soleklart, og H med 0-2 (minst) er definitivt spillbart! 

Víkingur – ÍF (83-13-4). Hjemmelaget fikk endelig opp dampen i midtuken, da de vant hele 6-0 i Toftir. Motstanden blir nok tøffere på søndag, men ÍF er ikke lett å bli kloke på de heller, i samme båt som hjemmelaget. Víkingur gjorde kort prosess mot B68, men slet seg nok ikke nevneverdig ut. Det er verdt å merke seg at tilsvarende oppgjør i fjor, vant faktisk ÍF 2-1 i Gøta. Dette er lagene som allerede før St.Hans hadde sikret seg femte- og sjetteplassen på tabellen, og hadde nok sett for seg at de skulle være bedre forberedt i år. Víkingur er allerede hektet av om gullet, men med et ungt lag, sikter de på Europa! Samtidig så er Andreas Lava Olsen virkelig i fyr og flamme, og har med sine sju fulltreffere allerede scoret mer enn tre ganger så mange mål som i fjor. Med unntak av 2015-16, der han scoret 12 og 11 mål, må vi helt tilbake til tiden FØR Vikingur ble stiftet, for å finne en veldig god sesong fra mannen som definerer selve viking-begrepet. I 2007 bøttet han inn 19 mål for det gamle storlaget Leirvík, som året etterpå ble slått sammen med Gøta.

ÍF er ustabile, alt fra å tape 1-3 mot B68 til å nesten slå B36 borte i påfølgende kamp. ÍF mangler på mange måter det momentumet de hadde i fjor, godt anført av Uros. Men så er jo ikke det et lag som skal være med å kjempe om topp fem heller, så alt i alt som forventet fra det holdet. Hvor lenge klarer de å holde på Uros når de bare kjemper om sjetteplassen? Hjemmelaget blir vi aldri kloke på heller, men 83% av folket har troen på hjemmeseier. Vi drister oss til å gå for U med 0-2 handicap, vi tror ÍF har noe på gang defensivt, mens Víkingur var dødelig effektive i forrige kamp. På papiret er dette en kamp hjemmelaget må vinne om de skal henge på i kampen for europacup neste sesong! 

TB – EB/Streymur (15-28-57). Ukens gratiskamp fra rettighetsinnehaveren! Ja, hvor skal vi begynne med TB? Michael Winter ga seg som hovedtrener før forrige runde, uten at det ga særlig med effekt. Har sjelden sett et så tafatt lag som i forrige kamp, og skulle ha tapt langt mer enn bare 0-3 borte mot NSÍ. Mangler alt det de hadde i fjor, som var arbeidsmoral, vilje og at de var bunnsolide defensivt. Har allerede sluppet inn 26 mål, på åtte kamper! Det er faktisk flere enn de hadde etter 17 (!) runder i fjor! Ingen tvil om at skuta lekker søkk, bussen har punktert, staven er brukket, smørerne feilet, lyset er slukket, skjermen er slått av, sikringen har gått, teltet er slått ned, her er det rett og slett ingen som har vært på jobb! Kastrati har heller ikke gjort særlig mye ut av seg, står med ett mål på seks kamper. Toppskårer er den 38 år gamle midtbanespilleren Adama, som putta begge sine mål i kampen mot B68 (2-2), som er det eneste poenget TB har karret til seg i år. Når vi samtidig tar med at andrelaget nærmest har spilt seg ned i 3.deild allerede, så blir elendigheten bare større og større på Tvøroyri. Får vi en ny sammenslåing?

Men hva så med bortelaget? EB/Streymur har gjort akkurat slik alle forventet, ligger og vaker på sjetteplassen uten alt for mange poeng ned til nedrykk, og ingenting å hevde seg med oppover på tabellen. Dette er også rundens mest åpne kamp på papiret, ut i fra folkerekken. På en vanlig dag skal nok EB/Streymur klare å ta med seg alle poengene her, men alt avhenger av hvor tørste TB er. Skulle hjemmelaget tape denne kampen, tror vi det er god natt og 1.deild neste år. Vi klarer ikke å se hvordan dette laget skal kapre nok poeng til å berge plassen. Samtidig er det verdt å merke seg at EB vant faktisk alle tre oppgjørene i fjor, inkludert 1-0 på Tvøroyri! For å sitere en B-lagsmann, denne kampen styrer vi unna på oddsen! Skulle for øvrig EB/S vinne denne kampen (som det så kjent handler om), så får de sin beste seriestart siden 2014, en sesong som endte med en femteplass! 

1.deild:

Det har allerede blitt spilt én kamp fredag kveld, Víkingur vant 5-1 over B36 II. Det som er mer gøy, er at allerede lørdag spilles resten av runden, og klokken 15 norsk tid er det klart for gratis strøyming, da viser FC Syd sin hjemmekamp mot EB/Streymur II! Den kampen ser du her! FC Syd har dessverre fått en tung start på sesongen, men går alltid på med lystig mot, så vi gleder oss! 

Ellers reiser AB til Klaksvik for å spille mot KÍ II, en kamp bortelaget må vinne om de skal henge på opprykkstoget. Hva kan Clayton finne på for sitt kjære B71? To mål sist, nå er det HB II som står på motsatt banehalvdel, i en kamp B71 bør ha forhåpninger om å vinne. Skála møter NSÍ II til kveldskamp, det er vel knyttet liten spenning til hvor den seieren havner. 

Skála har vært utrolig sterke i år, og har langt på vei allerede sikret opprykket igjen. Som vi har vært inne på, møtes de tre sterkeste A-lagene i de tre siste rundene, så hvem som følger Skála opp (evnt havner i playoff), er nok ikke avgjort før langt utpå høsten. Fantastisk liga uansett! 

2.deild:

Det ser blytungt ut for vårt kjære Royn. Ligger dønn sist med fire av fire tap. Denne helgen går turen til Sørvágur, hvor de skal måle krefter mot andrelaget til 07 Vestur. Serieleder Undrið står med 4-1-0 så langt i år, og har los på den ene opprykksplassen foreløpig. Møter AB II hjemme, en kamp de skal vinne relativt enkelt. 

Etter en tung start, står FC Hoyvik nå med imponerende tre strake seire, og nå er de nummer to på tabellen. Står jo for årets kamp så langt på Færøyene, da de slo NSÍ III hele 12-5 for noen uker siden. På lørdag tar de ferja til Tvøroyri for å måle krefter med TB II, en kamp de skal vinne ekstremt enkelt. Får vi en målfest her også, mon tro?

3.deild: 

Verdens beste lag, MB, fikk endelig en opptur sist helg, da de slo Undrið II 2-1, foran 30 heldige tilskuere. Om det var kaffesalg og den slags, vites ikke, men jubelen på sidelinjen ville ingen ende ta da seieren var sikret. Men denne helgen er det nok tilbake til virkeligheten, da skal de møte den suverene serielederen B36 III (sju av sju seiere og +32 i målforskjell), attpåtil borte. Alt annet enn kalassifre er nok dessverre en stor bombe her.   

En annen funfact rundt 3.deild, er ligaoppsettet. På vårparten er de inndelt i tre grupper á seks lag, ti kamper totalt. De to beste lagene går til Endaspælet, sluttspill på høsten med samme oppsett. Per akkurat nå, så leder KÍ 3 sin avdeling med seks av seks strake, det samme gjør også KÍ 4 i sin avdeling! Det skal jo bli gøy å se åssen de løser det til høsten, når bare ett av lagene kan rykke opp. Det forusetter jo selvfølgelig at KÍ II ikke rykker ned fra 1.deild, noe de ligger an til per skrivende stund. Det skal bli interessant å se hvordan klubben velger å løse den kabalen utover høsten! 

Steypakappingin kvinnur:

Kommende søndag er det også klart for innledende runder i cupen for kvinnene. Der skal sammenslåingen TB/FCS/Royn måle krefter hjemme mot HB. Lagene spiller i hver sin divisjon, og som vi har vært inne på tidligere, det er ikke snakk om opp- eller nedrykk, mer heller hvor man vil melde på laget. Begge lag har hatt en fin sesongåpning, og det skal bli spennende å se hvordan nivåforskjellen er mellom toppsjiktet i de to divisjonene. Vinneren av denne kampen møter for øvrig KÍ, som leder serien med en kamp mer spilt enn Vikingur. 

TB/FCS/Royn-laget som slo B36 forrige helg

I den andre kampen tar ÍF i mot B36, også det skal bli en spennende kamp. B36 ligger på 6. plass av 8 lag, mens vertene er plassert midt på tabellen i 1.deild. B36 spilte midtukekamp mot tabellnabo NSÍ, for øvrig gratiskamp hos Televarpid, og de tapte 5-2 etter en hei dundrende første omgang, der legenden Heidi Sevdal scoret allerede etter 22 sekunder. 

Vi anbefaler for øvrig færøysk kvinnefotball om man virkelig vil ha underholdning! Dessverre blir ikke noen av disse kampene sendt på tv, men kanskje får vi glimt i senere runder. Uansett får vi forhåpentligvis tv-bilder i mandagens sportsrevy! 

God helg!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s