Kamikaze-tipset 2021

Da er vi endelig i gang med en ny sesong, og hva passer vel da bedre enn å gi dere vårt kamikaze-tips for sesongen 2021? Det er ganske nøyaktig to måneder igjen av transfervinduet (stenger 15.mars). Og vi er fullstendig klar over at det eneste som blir riktig med dette tabelltipset, er at det ikke kommer til å se slik ut når vi kommer langt ut på høsten, og 27 runder er unnagjort! Det er også noen overganger vi garantert ikke har rukket å ta med her, men sånn er det. 

Når vi først har ordet, vil vi kjapt nevne at i neste uke på forbundets årsting blir det lagt frem ulike forslag til et nytt ligasystem. Slik vi har forstått det, er dette noe en arbeidsgruppe bestående av fem lag i ligasystemet har jobbet med siden i fjor vår. De lagene er NSÍ, B36, AB, 07 Vestur og FC Suðuroy. Dette innebærer blant annet forslag om mindre lag i eliteserien, en ny type, og noen andre mindre endringer, spesielt for antall reservelag i de ulike divisjonene. Om noe av dette blir vedtatt og gjennomført allerede i denne sesongen, vet vi ikke ennå. Det kan også komme andre forslag som ikke har blitt nevnt i media. Vi går uansett ut i fra at reglene blir de samme som i fjor, med 10 lag som møtes tre ganger, og de samme reglene for opp-og nedrykk mellom Betrideild og 1.deild. Selve kampoppsettet blir ei heller vedtatt før på årstinget, slik at vi vet ikke ennå hvem av klubbene som får to kamper mot de andre lagene. 

Men allerede nå til helgen sparkes VFF Kupen i gang, en årlig vintercup arrangert av trenerforeningen. 10 lag spiller fem kamper hver, basert på geografi. Til slutt står vi igjen med en sluttabell, og det hele avgjøres med en heldags på Torsvøllur, hvor lag nummer 9 møter 10, og helt opp til nummer 1 møter nummer 2, for å kåre en vinner av turneringen. Fjorårets pokal var faktisk veldig kul, vi skal se om vi ikke får lagt ut det på våre sosiale medier etterhvert. Dette er en gylden mulighet for lagene til å teste ut nye spillere, og få samkjørt lagene sine. Som tidligere år, skal man legge null vekt på resultatene i denne cupen, da det mest er for å få kamptrening og få testet nye spillere. Et eksempel på dette er fra fjorårets siste kamp, der KÍ slo NSÍ hele 8-1, hvor bortelaget stilte så og si med rent juniorlag. Vi har lagt ut link på twitter til lørdagens kamp mellom B68 og KI som streames gratis! Erlend Jacobsen i mål for B68! 

Men når det er sagt, hei og velkommen til vårt kamikaze-tips for 2021-sesongen! For den sitrende spenningen sin del starter vi nederst på tabellen, og beveger oss oppover, med fjorårets plassering i parentes: 

***************************************************************************************

10 (O): 07 Vestur

Inn: Silas Eyðsteinsson og Asbjørn Heðinson

Ut: Rafael Veloso og Salomon Kwao

Beklager, men vi har veldig lite positivt å si om fjorårets ‘serievinner’ i 1.deild. Som nyopprykket ville de uansett fått det tøft på det øverste nivået, men sparkingen av Julian Madsen rett før seriestart i fjor sitter fortsatt langt inne. All ære til Heðin Askham som førte laget opp, men dette blir rett og slett for tynt. Har fått “hjem” Asbjørn, men det skal ikke være nok til å berge plassen i år. Kan i beste fall håpe på niendeplassen, kanskje det kan bli såpass jevnt at antall hjemmekamper mot de andre bunnlagene vil avgjøre. Sorry, 07 Vestur, dette blir rett ned igjen! 

9 (7): EB/Streymur

Inn: Ronnie Møller-Iversen, Ári Arge og Heðin Klakstein

Ut: Bárður Olsen, Gestur Dam

Har gjort to solide forsterkninger i Ronnie og Heðin, samt det unge talentet Ári. EB/Streymur har et veldig ungt lag på papiret som kommer til å bite fra seg i enkeltkamper. Blir mest sannsynlig å se i Streymnes i år også, da banen her har bedre fasiliteter enn den i Eiði. Relativt rolig overgangsvindu så langt til EB å være, men dette vil nok mest sannsynlig dra seg til litt når de større klubbene har gjort seg ferdig med sine kjøp. Må velge spillere på en annen hylle enn topplagene, og satser derfor først og fremst lokalt og ungt. Lagene foran på tabellen synes vi har gjort bedre signeringer og har større tropp enn hva EB har, derfor blir det med playoff-plassen i år. Har mistet Gestur Dam igjen, en spiller som bidro mye på høsten i fjor. Men når det det sagt, er det et lag som kan briljere i enkeltkamper, hovedsakelig på hjemmebane.

8 (O): B68

Inn: Hjalti Strømsten, Steffan Løkin, Lukasz Cieslewicz og Erlend Jacobsen

Ut: Óli H. Olsen, Nikola Stoisavljevic og Andrija Radovanovic

Vårt favorittlag fra Toftir er endelig tilbake i det beste selskap! Rykket opp etter tidenes playoff-drama, hvor det ble avgjort i siste minutt av ekstraomgangene. Har gjort to ekstremt gode signeringer i Steffan og Lukasz, sistnevnte må sies å være vinterens scoop, i hvert fall for en klubb som B68.. I tillegg har de også hentet vår egen Erlend Jacobsen som skal vokte målet. Vi er ekstremt spente på å se hva Erlend kan få til på dette nivået, og vi gleder oss til å se han i aksjon. Anbefaler å høre podcasten vi hadde i forrige uke med han, om du ikke allerede har hørt den, du finner den xxx. De har riktignok mistet sine to serbere av økonomiske årsaker, og de blir vanskelig å erstatte uansett. Men, vi håper og tror at den flotteste banen på Færøyene skal bli hjem for riktig god eliteseriefotball i år, og tror B68 har det som skal til for å berge plassen. Som nyopprykket skal de også i teorien få to hjemmekamper mot de andre lagene rundt seg, så det lover også godt. Det kommer til å bli ekstremt tett i bunnen, så en slik fordel kan være det som bikker det i riktig retning. 

7 (8):TB

Inn: Nikola Stoisavljevic, Simon S. Rasmussen, Bessijan Kastrati

Ut: Sebastian Kroner, Poul Ingason, Filip Obadovic, Rasmus Møller, Frederik Mehder

Har mistet sitt danske trekløver, i tillegg til Ingason og Obadovic, så her skal det virkelig bli spennende å se hvem som skal score målene for gutta fra Tvøroyri. Var nær sagt bunnsolide defensivt på hjemmebane i 2020, der seks av deres ti tap bare var med ett mål. Var da også laget som scoret minst mål med sine fattige 20, men hadde “bare” 42 baklengs, noe som er mindre enn Vikingur som havnet på femteplass. Her ser man litt av problemet, og det blir litt av en oppgave deres nyervervelse i mål Nikola får mellom målstengene. Kom for øvrig fra B68! Blir også spennende å se hva Bessijan Kastrati kan få til, han kom i vinter fra Strømmen og har signert kontrakt ut 2021. Har i følge fotball.no (link) ikke spilt en tellende kamp siden 4.divisjon i 2019, så vi håper han får spilletid i kommende VFF Cup! Tok bare fire seire i fjor, men var likevel aldri i fare for å rykke ned, og det sier nok sitt om bunnivået i 2020! 

6 (6): IF

Inn: Ólavur Niclassen, Steinbjørn Olsen, Bogi Reinert-Petersen, Gunnar Christiansen

Ut: Andy Olsen, Andy Olsen, Milos Budakovic, Hákun Edmundsson, Sjúrður Pauli Nielsen

Gutta fra Fuglafjørður imponerte i fjor, godt hjulpet av seriens toppscorer Uros Stojanov og hans makker Filip Djordevic. Det har blitt tisket om at de begge er på vei bort til henholdsvis NSÍ og Vikingur. Hákun Edmunsson fikk ikke sin kontrakt fornyet, men har fått inn rutinerte Bogi Reinert-Petersen  fra Vikingur. Klarer fjorårets overraskelseslag å beholde både Filip og Uros, så kan de tangere sjetteplassen fra i fjor, men veldig avhengig av spillermaterialet. Verdt å nevne er det at trener Hans Jørgen Djurhuus sa opp sin stilling på nyåret, så her er det muligens noe muffens på gang. Sjúrður Pauli Nielsen har også dratt hjem til NSÍ, og en spiller av hans kaliber vil definitivt bli savnet. Som 18-åring spilte han i 2018 hele 46 kamper for NSÍ på diverse nivå og i fjor spilte han samtlige kamper for ÍF. Men så lenge de beholder Uros og Filip, skal de være gode nok for 6.plassen

5 (5): Vikingur

 Inn: Bárður á Reynatrøð

Ut: Bogi Reinert-Petersen, Vukasin Tomic, Lukasz Cieslewicz, Elias Fagra

Så var det Vikingur da. Sesongen 2020 ble nok en skuffende sesong, men viste glimtvis gammel storhet. Havnet tidlig bakpå ved å avgi poeng mot AB, TB og ÍF allerede før St. Hans, og da blir det vanskelig å henge med i toppen. Byttet trener i månedsskiftet august/september i fjor, men tapte alle kampene mot topp fire på senhøsten. Har et ungt og spennende lag, noe de beviste ved å vinne 1.deild suverent med sine unggutter i fjor. Vi tror ikke at nåværende stall er i stand til å ta opp kampen med topp 4, og drømmen om Europa brast også ved cupfinaletapet for en måned siden. Dermed blir det ekstra tungt å kneppe inn på lagene foran seg, som kunne hanke inn penger fra Europa i fjor. Har mistet Lukasz til B68, som kan vise seg vanskelig å erstatte over tid. Kvittet seg også med keeperen fra fjoråret, Elias, men har hentet inn en solid ny førstekeeper i Bárður, som utrolig reddet enda flere baklengs for Skála i fjor. Er selvfølgelig helt avhengig av Sølvi Vatnhamar (12 mål, 16 assist i fjor) for at det skal bli en god plassering for de blå fra Gøta. Det ryktes samtidig at de prøver å hente Filip Djordjevic fra ÍF, sånn forresten. Vi må også ta med at vår gode venn, Atli Gregersen, har fått jobb som hjelpetrener for U21-landslaget, det gleder oss stort! Vikingur har mye potensial i laget, men det spørs om skuta ikke treffer land riktig enda for vikingene fra Gøta. Var på et tidspunkt bare poenget foran ÍF på tabellen i fjor, men vi forventer at skillet øker nedover i år. Til det er Vikingur så meget bedre enn lagene bak seg på tabellen.

4 (4): B36

Inn: Bjarki Nielsen, Mathias Trane, Lukas Enevoldsen og Bárður Olsen

Ut: Arni Fredriksberg, Roi M. Hentze, Michal Przybylski og Stefan Radosavljevic

De sorte tigrene fra den søndre delen av Gundadalur ble nødt til å se sine argeste rivaler vinne serien ganske suverent i fjor. Suksesstreneren Jakup á Borg er byttet ut med Dan Brimsvik, som fikk to kamper i cupen på tampen av fjoråret. Et nokså ubeskrevet blad sånn sett, har ikke så mye å vise til på sin CV, annet enn andrelaget og U18-laget til B36 for snart ti år siden. Laget har mistet en av fjorårets beste vinger i Arni til KÍ, og ikke minst så har de mistet Michal og Stefan til banerival HB. Sistnevnte må sies å være et av de største talentene Færøyene har hatt på mange år, vi regner med å se han på A-landslaget veldig snart! Tapet av disse tre burde være nok til å havne utenfor pallen, i år også. Det må svi ekstra at begge to gikk til HB, det kommer til å eksplodere i de interne kampene de to lagene imellom. Men, det skal sies, de har hentet inn blant annet Mathias Trane, med bakgrunn fra den danske eliteserien, som ser ut til å være en meget solid forsterkning på midten. Har også sikret seg en av de bedre spillerne fra fjorårets AB-lag, Bjarki Nielsen. Et spennende tilskudd det også! Lukas kommer til å bli en god erstatter for en meget svak midtstopper som valgte å gå til Dundalk også. Men likevel tror vi dette blir for tynt sammenlignet med hva de tre lagene ovenfor på tabeller er i stand til. Vi setter spørsmålstegn ved Dan Brimsviks manglende erfaring på dette nivået, og lurer på om det kan være nok til å holde tigrene ute av pallen. Skal dog ikke spille Europacup til høsten, noe som kan gi de en fordel når kampprogrammet tetter seg til. 

3 (2): NSÍ

Inn: Tróndur Jensen, Sjúrður Pauli Nielsen

Ut: Jann Benjaminsen Salmundur Bech, Steffan A. Løkin, Bárður J. Hansen, Rógvi Egilstoft, Jesper Christjansen

Overrasket på høsten i fjor med å kapre andreplassen i nær sagt siste sekund bak suverene HB, men i år tror vi det blir vanskeligere. Mye fordi de har mistet en hel del sentrale spillere fra i fjor, og dels fordi disse ikke er erstattet foreløpig. De som har forlatt klubben spilte i snitt 20,3 kamper i fjor, og hvis vi tar med at to av de (Jann og Rogvi) var de eneste som spilte samtlige kamper, så skjønner man at dette kan bli vanskelig. Har vært rykter om at Filip Djordevic kommer inn fra ÍF, noe som virkelig kunne satt fart på sakene for de gule biene fra Runavik. Trener Allan Jepsen gjorde sine saker meget bra etter å ha tatt over for Glenn Ståhl på høsten, og på torsdag denne uken kunne man lese på deres hjemmesider at de har ansatt ny fysisk trener på heltid, som kommer fra tilsvarende jobb i KÍ! Mange mente at Klæmint ikke var på sitt beste nivå i fjor, men endte sesongen som delt toppskårer med Uros.Klubben har en stor stjerne i Petur Knudsen, og NSÍ er avhengig av at han og Klæmint holder seg skadefri hele sesongen om dette skal ende med medalje. Såg meget bra ut på slutten av sesongen under Allan, så om det de klarer å bygge videre på det, er de absolutt å regne med i toppen. Men vi er usikre på om tropppen per dags dato er bred og sterk nok til å takle europacup, og vanlig cup, oppi det hele på høsten. 

2: (3) KÍ

Inn: Árni Frederiksberg, Mathias Rosenørn, Bubacarr “Bob”  Sumareh, Jasper Van Der Heyden, Ivar Sollie Rønning

Ut: David Skrbec, Ólavur Niclassen, Steinbjørn Olsen, Lukasz Jarosinski, Ole Erik Midtskogen, Ísak Simonsen, Patrik Johannesen

Har massiv slagkraft offensivt med Arni, Jóannes Bjartalíð, Klettskard, Joannes Danielsen og ikke minst med vinterens storsignering for vår del, nemlig Levanger-gutten Ivar Sollie Rønning. Det skal bli spennende å se kombinasjonen Árni og Ivar, det kan bli en poengrik kombo. Mistet veldig overraskende Patrik Johannesen til Egersund (!) denne uka, og det stilles store spørsmålstegn på Færøyene om dette er bra for færøysk fotball. All ære til Egersund for å gjort en god signering, skal bli gøy å se han måle krefter mot vårt Levanger i Post Nord-ligaen. Bob Sumareh kom for øvrig motsatt retning. Vi tror Arni Frederiksberg kan erstatte Patrik, men det begynner å bli litt aldrende bakrekke hos de blå ørnene, samt at man har mistet Isak Simonsen. Odmar Færø er god på sitt beste, men begynner å dra på årene. Skal bli uhyre spennende å se om talentet Jesper Van Der Heyden kan spille seg til fast plass. Har fått inn dansk keeper i 27 år gamle Mathias Rosenørn fra Esbjerg. Har gjort gode signeringer, men mangler oppspillspunktet Midtskogen fra ifjor. Vi har stor tro på at Ivar kan være en klassesignering for KÍ. For øvrig eneste lag i topp 5 som ikke har byttet trener det siste året. Har nær sagt ubegrensede midler i færøysk målestokk, og har også ansatt ny fysisk trener på heltid, en kvinnelig sådan, på 22 år!! Såg forøvrig en artikkel i færøyske medier forleden dag om at for første gang hadde samtlige lag i eliteserien ansatt en fysisk trener, så det er tydelig at det er fokus på dette. Hvis man også tar med at Glenn Ståhl trekker i trådene hos de yngre rekker, så er det en slagkraftig organisasjon man har. Er på lang sikt avhengig av å få opp egne spillere, og ikke bare hente inn spillere som er der en sesong for så å gå veldig billig videre. Det blir nesten i år også, KÍ! 

1: (1) HB

 Inn: Bjarti V. Mørk, Michal Przybylski og Stefan Radosavljevic

Ut: Jogvan Davidsen, Mathias Nygaard, Øssur M. Dalbúð, Mikkel Frankoch og Tróndur Jensen. 

Fjorårets suverene seriemester vinner igjen, tror vi! Avgjorde sesongen allerede lenge før Sankthans i fjor, og de kommer bare til å pøse på videre. Har mistet noen gode spillere i Jógvan, Mikkel og Mathias, men duverden for noen klassesigneringer de har gjort i å hente Michal og Stefan fra erkerivalene. Har i tillegg hentet den meget lovende keeperen Bjarti fra AB, men han må nok finne seg i å varme benken, så lenge landets beste keeper, Teitur Gestsson vokter målet for klubben. Årets signering i fjor, Mikkel Dahl, blir med en sesong til, og med den høsten han hadde, snakkes det allerede om muligheten for å slå den nærmest umulige målrekorden til Klæmint (26 mål i 2019). Mistet Adrian med skade tidlig i sesongen, men viste både før og etter hvor viktig han er for laget. Tar vi med Hilmar Jakobsen også, er det et fryktingytende angrep HB stiller med. Stefan kommer til å bli en av årets profiler, unggutten på bare 20 år er spådd en lysende karriere, og fortsetter han storspillet internasjonalt også, så skal nok HB slite med å beholde han særlig lenge. Det desidert største spørsmålet rundt årets utgave av HB, er treneren. Suksesstreneren Jens Berthel Askou gikk nylig til AC Horsens, som ligger nest sist i den danske eliteserien. Og hvem hentet HB som erstatter? Jo, tidligere trener i nettopp AC Horsens, Jonas Dal Andersen, som fikk fyken på grunn av dårlige resultater i desember. Nå skal det riktignok sies at Askou kom fra en langt mindre klubb, Vendsyssel, til suksess i HB også. Men det er litt av en oppgave Jonas har tatt på seg nå, å gå inn i et lag som er regjerende serie- og cupmester, og som har skyhøye ambisjoner. Nøyaktig hvilke utslag dette gir, skal bli utrolig spennende å følge med på. I tillegg, nytt i år er at HB skal spille to ganger i Europa (CL og så mest sannsynlig EL). Dette blir en ny utfordring for havnegutta på sensommeren. Knuste sin egen rekord i antall skårede mål med 81 (hadde 68 i 2013), selvfølgelig godt hjulpet av 11-0 mot AB. Artig funfact forøvrig, i den første sesongen med 27 runder, vant B36 serien med bare 38 skårede mål!). Men, uansett om det er ny trener, skal dette laget så absolutt være godt nok til å forsvare tittelen. Det blir neppe like suverent som i fjor, da vi tror KÍ har forsterket seg såpass til at de skal klare å ta innpå litt. Men, det holder til gull!

Da gjenstår det egentlig bare å takke for oss,, og husk helgens runde i VFF Kup!. Vi tar med kjapt at kampen mellom EB/Streymur og NSÍ spilles allerede fredag kveld. På lørdag blir det gratis tv-kamp når B68 tar imot KÍ klokken 13 norsk tid, med Erlend fra start! Nyopprykkede 07 Vestur besøk av regjerende mester HB, Vikingur møter årets deltaker fra 1.deild, Skála. Der må vi kjapt nevne at et av de heteste ryktene i 1.deild, er at nomaden og legenden Lawal ryktes å være klar for Skála i nær fremtid, etter å ha uttrykt misnøye med opplegget i AB. Den siste kampen i helgen spilles i Fuglafjørður, hvor ÍF tar imot B36. Det eneste eliteserie-laget som ikke deltar, er TB, av det vi antar er praktiske årsaker. De var ikke med i fjor heller, så ingen dramatikk i det. Har en mistanke om at det har noe med den ferjen å gjøre, altså. Kanskje de kjører en internturnering på Suðuroy mot Royn og FC Suðuroy?

Lagt inn av Stein kl. 18:40

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s