Før siste kamp!

Ja, da er vi endelig der hvor alt skal avgjøres! Vi kunne ikke drømt om et bedre scenario for avslutningen av en fantastisk sesong, og for en kamp det blir!

Med all mulig respekt for de andre lagene og oppgjørene, dette innlegget kommer kun til å handle om kampen mellom B36 og KÍ, kampen om å vinne serien. For å ta det viktigste først: kampen sendes i sin helhet live helt gratis, og lovlig (!) på sg.tv.fo/ras. Du må registrere deg først, men det er ingen hoax, null stress! Anbefales virkelig. Dette er heller intet annonsør-innhold, det er kun for å videreformidle at kampen, og de andre kampene forøvrig (mot betaling), kan sees fullt lovlig på dette nettstedet, mot en enkel registrering.

Det er så vidt vi har funnet frem til, første gang de andre kampene i runden har fått et tidligere kamptidspunkt lørdag formiddag, for å være ferdigspilt til denne kampen. Dette for at flest mulig på øya skal få med seg oppgjøret om seriegullet. Artig å nevne at det faktisk var hjemmelagene selv i de fire øvrige kampene som fikk bestemme tidspunkt for når kampene skulle starte.

Så, hva har vi i vente da? Den simple og enkle forutsetning er som følger: B36 må vinne på hjemmebane, mens KÍ klarer seg med uavgjort. Dette er uansett første gang et lag havner på enten 63 eller 64 poeng, uten å vinne serien. Det skrives spalte opp og ned om denne kampen. Podcaster og radioinnslag flyttes frem i tid for å rekke deadline til å være forut for oppgjøret. Det er som en skikkelig god cupfinale i Norge, for eksempel Rosenborg – Brann. Avisene er fulle er spørreundersøkelser om hva folk tror, det er rett og slett en helt enorm oppmerksomhet rundt denne kampen! Det føles på mange måter som et skikkelig bygd mot by-oppgjør, hvor hovedstadslaget representerer Tórshavn, mens resten av øya heier på KÍ.

Morsomt nok skal det i år deles ut en ny pokal! Dette fordi HB vant den til odel og eie forrige år, slik at det har blitt laget en rykende fersk en i år. Den kan sees på bolt.fo sine nettsider. Pokalen gis forøvrig til odel og eie til det laget som vinner tre år på rad, eller det laget som vinner flest ganger i løpet av en 10 års-periode.

Hva så med historikken? B36 står med sine 11 ligaseire, sist gang de kunne løfte pokalen var i 2015. Men over de på totalt antall seriegull finner vi KÍ med sine 17 ligatitler (HB troner suverent øverst med sine 23). Som med Fredrikstad, hadde KÍ sin storhetsperiode på 1950- og 60-tallet, men i moderne tid har de faktisk ikke vunnet serien etter det ble lagt om til 27 serierunder. Sist de vant, var i 1999. B36 på sin side har vunnet tre ganger etter omleggingen, 2015 var som nevnt tidligere sist gang de kunne heve trofeet.

Ser vi på trenerne, har de en innbyrdes statistikk seg imellom på 4-1-4. Det er også verdt å nevne at hovedtreneren til KÍ, Mikkjal Kjartansson Thomassen, var trener for B36 i blant annet 2011, da de vant serien! Nåværende hovedtrener for B36, Jákup á Borg, står med 295 kamper og 120 mål(!) for sitt kjære B36. Han er inne i sitt tredje år som hovedtrener, og de vant cupen i fjor! Han ble også kåret til årets spiller i 2006, og står for nest flest seriemål i færøysk fotball gjennom tidene, med sine 153 mål. Den kan riktignok tangeres eller bli slått av Arnbjørn T. Hansen, som står med 152 mål, og spiller i helgen for sitt EB/Streymur mot Skála.

Dommeren i kampen, med det herlig eksotiske navnet Alex de Albuquerque Troleis, står med 350 kamper på sine tretten sesonger som dommer i færøysk fotball. Interessant nok, ifølge våre statistikker, så har han aldri dømt en herrekamp mellom B36 og KÍ. Han har riktignok dømt to oppgjør mellom lagene, men da for damer, tilbake i 2008.

Hvis vi ser på folkerekka, er det kanskje en av de mest åpne kampene vi har sett på lenge! I skrivende stund tror 45% på hjemmeseier, mens 42% tror at KÍ vinner. Det vil si at rundt 55% tror seriegullet havner i Klaksvik. Det er verdt å nevne at KÍ er årets beste bortelag så langt, såvidt, kun foran nettopp B36 på målforskjell. Interessant nok har både B36 og KÍ (i tillegg til HB) tatt like mange poeng hjemme. Årets sesong har et målsnitt på 3,19 pr kamp. Til sammenligning har den norske eliteserien 2,83. Tilsvarende oppgjør i år vant KÍ hele 3-0 i Tórshavn, mens B36 vant 2-0 i Klaksvik! Så det er verdt å legge merke til, ingen av lagene har tatt poeng mot hverandre på hjemmebane i år. Av de fem målene, er det fem forskjellige målskårere, deriblant puttet Simen det første i Tórshavn!

Hva med oss, hva tror vi? For første gang på mange år er det veldig åpent, og det liker vi jo! Men vi kommer jo ikke utenom at dette er tross alt er en norsk blogg om færøysk fotball, så vi ser det med litt norske øyne. Derfor tror vi at KÍ kommer til å ta det ene poenget de trenger for å sikre tittelen. Ikke bare fordi de har tre nordmenn på laget, men også fordi de har vært meget solide på bortebane i det siste. Det blir spennende å se hva lagene gjør rent taktisk, men med så mye spenning bygd opp rundt kampen, kan de små forskjeller avgjøre. Det kan være en dødball, det kan være en forsvarstabbe eller to, som i 2005! Alt kan skje, det er det som er litt deilig med færøysk fotball, man vet aldri hva man kan forvente!

Som en ekstra funfact; om KÍ skulle vinne, er dette første gang en klubb vinner både Betrideild og 1.deild, altså eliteserien og 1.divisjon! Forøvrig har det kun skjedd engang før, siden 1976 da 1.deild ble innført, at et andrelag har vunnet 1.deild, det var HB 2 i 1995!

Uansett, vi ønsker begge lag masse lykke til, og håper ingen tilfeldigheter som for eksempel vind (ifølge yr.no er det meldt stiv kuling i hovedstaden under kampen) vil være avgjørende, men at det beste laget vinner! GOD FORNØYELSE!

Som alltid setter vi pris på feedback, enten her eller hvor du finner oss i sosiale medier!

Statistikk er hentet fra den magiske siden faroesoccer.com, samt https://www.sofascore.com/ for head-to-head statistikk.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s