Før den nest siste runden

Vi starter i de vakre omgivelser på Streymnes, som faktisk har en norsk hvalfangestasjon i nærheten. Den var operativ i glansårene 1893-1927. Når det gjelder fotball, tar vertene EB/Streymur imot AB fra hovedstaden, i det som er helgens «tippekamp» og sendes gratis på verdensveven. Link kommer på twitter! Siden situasjonen er som den er i 1.deild, trenger ingen av lagene å frykte nedrykk. Begge lagene har karret til seg 18 poeng i årets sesong, og som man ser av tabellen så har EB/S bedre målforskjell. Ikke at dette er så imponerende, da de har prestert å nette bare 24 ganger på 25 kamper. Hjemmelaget står faktisk med tre seire på de fire siste, deriblant mot et cupfinale-preget HB. AB på sin side har vært akkurat som forventet, og klasket til med en klassisk 6-4 seier mot IF før seriepausen. Tilsvarende oppgjør i vår endte 5-1 til hjemmelaget, en kamp som best huskes for to mål i samme minutt hos vertene. Som en kuriositet, om dette hadde vært en vanlig sesong der to lag rykker ned, så tar vi med at dersom EB/S taper denne kampen, og havner på nedrykk, så hadde EB/Streymur rykket ned med -alle- tre lagene sine, i de tre øverste divisjonene. Her må det virkelig taes en samling i bånn i løpet av vinteren, for dette er ikke seriemesteren fra 2012 verdig. Denne kampen er i grunn helt åpen, men vi holder en knapp på hjemmeseier. Folkerekka sier seg enig, med henholdsvis 45% på hjemmelaget, og 30 på bortelaget.

Vi tar turen videre til Fuglafjørður, der den desiderte tabelljumbo ÍF får besøk av tungtgående Skála. I seriepausen ble det kjent at bortelaget sliter økonomisk, og startet en kronerulling for å holde klubben i live. Denne er derimot allerede stanset, etter at det kom inn totalt ti kroner, så da får vi tro og håpe at klubben har funnet midler til å holde seg selvgående. Vi skal selvsagt holde dere oppdatert! Kan også nevne at Skála betyr «Skåle» direkte oversatt til dansk. Sesongen har derimot ikke vært noen grunn til å skåle for noen av lagene, hjemmelaget har kun en eneste seier, som kom i april borte mot EB/Streymur, og Skála havnet allerede i sommer i ingenmannsland med sin trygge 6.plass på tabellen. ÍF berger plassen, ettersom ingen lag rykker opp fra nest øverste nivå i år. Faroebolt vet at trenerforeningen på Færøyene, Venjarafelag Føroyar, mener det er en katastrofe at ingen lag rykker ned i år, og at bare et lag rykket ned ifjor. Nivået er for dårlig menes det, og argumentet for å beholde dagens ordning har vært at jo flere som spiller fotball, jo bedre blir nivået. Som vi har skrevet tidligere, har landslaget slitt de siste årene, men kanskje er det håp med en ny landslagssjef. Vi la ut en link på twitter denne uken, med en video fra ukens seier mot Malta, se så mye det betyr for nasjonen! Har du facebook, finner du videoen HER! Lidenskapen er der, det skorter bare litt på det taktiske, som også flere av våre intervjuobjekter denne sesongen har påpekt. Manglende suksess i Europa for klubblag har også vært en faktor, og det ser ut som Færøyene faktisk mister en plass i Europa League i 2020/2021. Det har kommet forslag om at de 18 «hel-klubbene» fordeles på 2 divisjoner à 9 lag (uten nedrykk fra 1.deild), og et eget opplegg for reservelag. Vi lover å holde dere oppdatert her også! Tilbake til kampen, tilsvarende oppgjør i vår ble bivånet av 120 tilskuere og endte 0-3, der bortelaget også misset på straffe i det 88.minutt. Vi tror bragden gjentar seg, og at Skála ror dette trygt i land. 88% av folkerekka er enige, så da får det bli opp til ÍF å motbevise kritikerne! 

Vi tar turen til Havn, der vertene HB får besøk av gutta fra Tvørøyri. Dette blir siste hjemmekamp for trener Heimir Guðjónsson, før han vender snuten hjem til sagaøya. Tilsvarende oppgjør i sommer endte 3-0. Ingen av lagene har noe å spille for, HB har allerede sikret seg spill i Europa neste år ved å vinne cupen, og TB trenger ikke å frykte nedrykk av tidligere nevnte årsaker. Hele 95% av folkerekka tror på hjemmeseier, og vi ser ingen grunn til at det tipset ikke skal holde, så vi går for en soleklar seier til HB her.

Om ikke noe stod på spill i forrige kamp du leste om, så står alt på spill i kampen vi nå kommer til. Vi tar turen gjennom tunnelen til Klaksvik, hvor serielederen KÍ tar imot NSÍ til et av de virkelig klassiske oppgjørene i denne ligaen. Ettersom KÍ ikke anerkjenner tv-sendingene, vil ikke denne kampen vises på fjernsyn, synd for oss! Men, dette ligger an til å bli en deilig match mellom to nordmenn sentralt i banen, nemlig Simen og Peder. Begge har vært gjest hos oss her tidligere, og vi tror nok ingen ønsker å tape denne kampen. Hjemmelaget må definitivt vinne for å holde B36 bak seg, de to møtes i Tórshavn i siste runde!. Det er bare målforskjell som skiller KÍ og B36 i førstnevntes fordel (sju plussmål mer). Den første kampen i år endte med 2-0 seier til KÍ, selv med en mann mindre i en halvtime. Motsatt oppgjør ble en lenge utsatt hengekamp som ikke ble spilt før i midten av september. Der dukket den hjemvendte sønn Páll opp og på mange måter avgjorde hvilket av de to lagene som skulle ta opp kampen mot B36 i racet for ligatittelen. I tillegg var dette midt under Klæmint sin matforgiftelse, og man kunne ganske tydelig se at han ikke var helt i slag. Går vi over på folkerekka er det ingen tvil om hvor folket tror poengene havner, hele 69% tror at KÍ også er serieleder foran den siste serierunden. Vi sier oss saktens enige vi, og går for en H på bongen!

Til slutt tar vi turen tilbake gjennom Leirvikstunnelen, og havner i Gøta. Der tar Vikingur imot B36, en kamp gjestene gjerne vil vinne om de skal ha noe håp om seriemesterskap i år. Vikingur har så og si ingen ting å spille for, da de har seks poeng opp til NSI på 3.plass, langt dårligere målforskjell og i tillegg har NSI slått de innbyrdes. For moro skyld tar vi med at ved lik poengsum, så er det antall oppmøter til kamper som teller før målforskjell og antall skårede mål. Tilsvarende oppgjør i april endte 1-0, etter mål fra ringreven Gunnar Vatnhammar. B36 vant sin hjemmekamp 2-1, og dette kan virkelig ble en rysare. Vikingur vil nok at verken B36 eller Klaksvik skal vinne serien, så det blir spennende å se hvilken innstilling de kommer med til denne kampen. Vi håper på en jevn og god kamp, og tror selvfølgelig at Vikingur går for seier, uansett hvordan dette vil påvirke tittelkampen. 62% av folkerekka tror derimot på borteseier, og vi støtter den.

Da er det bare å ønske lagene lykke til!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s