Intervju med Hedmarkens store sønn, Peder Nersveen!

Endelig fikk vi anledning til å gjøre et intervju med en av de spillerne som kanskje har imponert oss mest i år, og som i tillegg er norsk, nemlig Peder Nersveen! Foruten å ha spilt samtlige kamper for NSÍ i år, har han blant annet en egen Youtube-kanal hvor han forteller om livet sitt på eventyrøya. Denne kanalen finner du forøvrig her, absolutt verdt å gå inn og se på først som sist!

Bilde fra eurosport.noPeder, for de som ikke kjenner deg så godt, eller vet bakgrunnen din, fortell litt om hvor du kommer ifra først.

Det er egentlig lite å fortelle om meg sånn sett. En lokal gutt fra inni skogene på Hedmarken, har spilt fotball hele livet for Elverum hvor jeg vokste opp. Hadde én sesong for Ham Kam ifjor før jeg tok turen over på balløya. Da var det på tide å prøve noe nytt!


Peder har blant annet to sesonger i OBOS for sitt kjære Elverum, og for Ham Kam i 2018-sesongen spilte han over tjue kamper på det nest høyeste nivået norsk fotball har å by på. Men det de aller fleste lurer på, er jo selvfølgelig hvordan han havnet på Færøyene, av alle steder.


Det er mye tilfeldigheter som gjør det, men jeg hadde vært ett år i Ham Kam og fant ut at jeg ikke hadde lyst til å flytte ‘hemmat’. Med andre ord ville jeg prøve noe nytt neste år. Så har jeg en agent som har noen samarbeidsagenter på Færøyene, og da fikk jeg en invitasjon til å komme over hit. Da bestemte jeg meg for å hoppe på det og se hva det ville bringe. Jeg hadde vært med og trent med Elverum. Så om det ikke hadde blitt et eventyr på Færøyene, hadde jeg mest sannsynlig skrevet under for de. Men, jeg ville mest sannsynlig angret hvis jeg ikke slo til på tilbudet fra NSÍ. Jeg har hatt et superfint år på alle måter. Har lært mye om meg selv og fotball, så angrer ingenting på valget mitt.

Vi fikk en del spørsmål om akkurat dette, så vi må jo bare spørre deg; hvordan ser en vanlig dag ut på Færøyene? 


Hehe, det blir enten trening to dager om dagen, eller så blir det litt toppturer. Og gjerne litt FIFA-spilling når det ikke er treninger på dagtid. Jeg har vel sett og vært der det går an å komme på Færøyene, det blir veldig mye utforskning av øya. Jeg er veldig glad i å ta bilder og slikt, så det er gøy her. Tar alle bildene jeg legger ut selv, det er mange fine steder og spektakulære utsikter her, så det er veldig kjekt. 


 

Skjermdumper fra Peders instagram


Hva med språket, hvordan går det?


Jeg skal ikke påstå at jeg prater færøysk, men jeg forstår rundt 70% av det som blir sagt i garderoben. Så forståelsen har kommet seg ganske bra, men det å prate færøysk er ganske langt unna. Språket er litt nordisk, et slags gebrokkent norsk med danske, svenske og norske ord. Så det er mye lettere å forstå de her borte enn i Danmark.


Hva er det beste med Færøyene?


Det er definitivt folket, de er veldig åpne og inkluderende. Det er mye som minner om Norge sånn ellers. Butikkprisene er jo mye det samme som hjemme, så det er ikke spesielt hyggelig. Men, de viser faktisk Premier League på åpen tv-kanal her, det synes jeg er veldig kjekt. 


Hva synes du egentlig om den færøyske ligaen da?


Jeg ante jo egentlig ikke hva jeg kunne forvente før sesongen, jeg visste ikke hva jeg gikk til. Men om man skal sammenligne, kan det minne en del om norsk 2.divisjon når det kommer til fasiliteter og klubber. Det er litt varierende nivå på topp- og bunnlagene her. Det kommer jo av at det ikke er så mange folk her. Det går et skille mellom topp 5 og bunn 5. Jeg tror at ligaen er på vei opp, og at det kommer til å bli jevnere etterhvert. Det er ikke så mye som skal til for at bunnlagene tar noen steg og nærmer seg topplagene, om de jobber litt hardere og trener mer. 


Har du noen inntrykk av de lagene på nedre halvdel satser lokalt og ungt, eller prøver de å hente inn utenlandske spillere, slik vi kanskje ser tendenser til i norsk fotball? Litt desperasjon, på mange måter?


Jeg tror de antatt dårligste satser lokalt. Slik jeg ser på laglistene er det stort sett unge, færøyske gutter og noen eldre jokere som har kommet hjem. Det er også økonomi oppi dette, det er ikke så mye penger som sprøytes inn i færøysk fotball, kan man jo si. Det er vel kun HB og KÍ som egentlig sprøyter inn litt, og i år er det vel KÍ som har mest penger.


Det blir jo et lite skille økonomisk, ettersom det stort sett er de samme lagene som er med i Europa. De som vinner serien blant annet, er jo sikret minst én runde i CL, og en i EL. Noen hundre tusen ekstra kommer man vel langt med, vil vi tro?


Det er klart det er viktig for klubbene. Og slik som for KÍ i år, som gikk videre to ganger, er det mye penger. Det er viktig for klubbene som har lyst til å satse litt. 


Er det noen spillere som har pekt seg ut på de andre lagene da?


Hvis jeg skal peke ut enkeltspillere, er det tre jeg synes har vært bra. Klæmint, vår spiss har selvfølgelig imponert, han har jo satt skåringsrekord. Fra andre lag synes jeg Simen Sandmæl har vært bra i år. Fra HB har Adrian Justinussen imponert, han virker som en god spiller, og kan bli en bra spiller for Færøyene. Han har en fantastisk fot og fin teknikk, så han kommer til å bli god.

Simen Sandmæl og Peder Nersveen. Bilde fra https://www.facebook.com/JuulsFoto/


Justinussen, bare 21 år gammel, som vi skrev om litt tidligere, har nettopp blitt tatt ut til sin første a-lagstropp for Færøyene. Han fikk ikke spilletid i helgens kamp mot Romania, men det er ikke utenkelig at han får prøve seg mot Malta i neste runde.


Vi kan jo egentlig ta det først som sist, når vi er inne på det. Hvor god er egentlig Klæmint?

Hehe, ja, det er vanskelig å svare på helt riktig. Men om jeg skal kaste ut noe, så tror jeg han kunne blitt toppskårer i OBOS-ligaen for et greit lag der, om han hadde blitt föret med baller. Han skårer han, om han får muligheten. Jeg tror han kunne gjort det meget godt i OBOS. 


Klæmint er faktisk ikke proff. Ved siden av å bøtte inn mål for NSÍ, jobber han som snekker. Vi spør Peder om hvor flink den notoriske målskåreren er i sin andre jobb.


Jeg har aldri sett noe av arbeidet hans, men utifra hvordan jeg oppfatter han som person, tror jeg at han er en meget solid snekker. Han bygger faktisk sitt eget hus her i Runavik, fra bunnen av. Han har aldri sett en tv-serie i sitt liv, han prioriterer arbeid og familie. Han er en solid kar, det er ingen nykker der! Så ja, han er nok en dyktig snekker. 

Etter forrige landslagspause, med et matforgiftet Klæmint, hadde dere noen avgjørende kamper som ikke gikk deres vei. Noen tanker om det?


Ja, det ble tap mot både KÍ og B36, som på mange måter gjorde at vi ble hektet av. Det var jevne kamper, og slik er fotballen. Det var surt det, og det hadde vært gøy å være med og kjempe om gullet helt inn. Nå blir det bare å beholde æren og ødelegge for de to der oppe. Vi har jo igjen KÍ, så vi skal kjempe imot vi! 


Hva tenker du om den forrykende innspurten da, hvem er det som tar det til slutt?


For meg virker det veldig åpent. Men utifra egen erfaring hvem jeg synes har vært best av de to lagene, tror jeg KÍ tar det. Jeg har ikke noe personlig forhold til noen av de to lagene, men for de norske gutta på KÍ hadde det vært artig om de fikk med seg et ligagull.


Hva med din egen innsats, hvordan vurderer du den? Som nevnt, du er jo den med flest spilleminutter av utespillerne på NSÍ i år. 


Det er litt sånn som jeg har vært hele livet egentlig. Solid, ikke outstanding. Gjør de arbeidsoppgavene jeg har blitt satt til å gjøre. Jeg synes jeg forsåvidt har gjort en godkjent sesong, men har mye mer å gå på, sånn i forhold til nivået. Jeg kan alltids bli bedre enn det jeg har vært i år, føler jeg selv. Man har jo alltid noe å strebe etter også. Jeg føler at jeg burde vært enda bedre. Og det er jo positivt, at man ikke føler man er utlært, håper jeg!


Bilde fra https://www.facebook.com/JuulsFoto/


Da vi la ut dette om at du var vårt neste intervjuobjekt, var det flere lokale færøyinger som ytret at de håper du blir lenge i klubben. Hva tenker du selv, hvordan ser fremtiden ut? Hvor lang kontrakt har du?


Kontrakten min går ut etter sesongen her. Det er koselig å høre at folk vil at jeg skal bli værende. Jeg har jo hatt noen samtaler underveis, og da har jeg sagt at jeg trives veldig godt, men kan ikke gi noe endelig svar før etter sesongen. Så får vi ta en vurdering på det etter sesongen. Litt avhengig av hva annet som kan dukke opp også. Jeg skal ikke forhaste meg med å skrive under, men være åpen for det meste. Man vet jo aldri med fotball, men jeg er lysten på flere eventyr innen fotballen, så vi får se hva det ender opp med å bli. Det er mye tilfeldigheter innenfor akkurat det med klubbskifter og hva som dukker opp av muligheter, så vi får se. Det er lite konkret å komme med akkurat nå. Jeg mener jo selv at jeg kan bli mye bedre enn det jeg er nå, så forhåpentligvis kan jeg fortsette og utvikle meg, og ta nye steg.


Hva synes du er den største forskjellen på norsk og færøysk fotball?


For meg har det definitivt vært den defensive strukturen som har vært den store  forskjellen. Det er mange gode individuelle spillere både offensivt og defensivt her, ikke minst fysisk. Men fokuset på det defensive og organisering bak der er ikke like mye til stede. Så det blir en del hawaii-fotball og slikt. Kamper kan svinge frem og tilbake, det er ingen rytme i kampene. Underholdningsmessig kan det jo være veldig positivt, men som spiller er det veldig slitsomt, og kan være litt vanskelig å forholde seg til.


Hva synes du om ligaoppsettet, at man spiller tre kamper mot hvert lag?


I forhold til at det bor 50 000 her borte, føler jeg at det er greit. Vi kan ikke ha flere lag, til det blir nivåforskjellen alt for stor. Skulle vi hatt færre lag, blir det kjedelig, for da må man spille fire kamper mot hvert lag. Jeg synes tre kamper er greit, selv om det kan være litt kritisk for topplagene som må møte de andre topplagene to ganger borte, for eksempel. Jeg vet ikke om det finnes noen annen måte å gjøre det på, men sånn er fotballen. Man må bare prøve å fordele det så rettferdig som mulig. Vi har jo hatt både KÍ og HB borte to ganger i år, og B36 hjemme to ganger. Så sånn sett har vi jo ikke vært helt heldig med oppsettet, men føler ikke at det har vært så utslagsgivende for vår del. Det har hele tiden vært opp til oss selv


Er det veldig stor forskjell på å spille hjemme og borte? Det er jo ikke som i en del andre land, hvor det er fullsatte tribuner på hver kamp?


Her på Færøyene er det kanskje ikke det med publikum og alt det der. Da er det større forskjell på været faktisk. Det er mange baner hvor det er stor forskjell på det, spesielt vinden. På noen baner blåser det konstant, mens på andre baner kan det være helt vindstille. Det er nok det som er den største forskjellen, å komme til en bane hvor det er vind hele tiden, kontra det å spille på en bane som har mer stabile forhold. 


Det blir jo en glidende overgang til neste spørsmål. Hvilken stadion, utenom din egen, synes du er den fineste? 


De to beste og fineste jeg har spilt på, er faktisk EB/Streymur og KÍ sine. I Streymur har du tribunene helt inntil og ganske idylliske forhold rundt, så det var det veldig fint å spille. 

EB/Streymur sin hjemmebane. Bilde fra http://www.nordicstadiums.com


Vi har tidligere uttrykt vår skepsis når det gjelder ferjeturen over til Tvøroyri. NSÍ har jo spilt to bortekamper der i år, de vant forøvrig begge kampene. Vi lurte jo selvfølgelig på hvordan det hadde gått på de to turene, om de hadde opplevd noe ubehag med turen over.

Den første turen gikk veldig fint, uten problemer. Den andre turen gikk fint helt til vi skulle hjem. Da var det sånn at båten rett og slett var full, så vi måtte faktisk bli over til neste dag. For meg var det ikke så big deal, men det var mange som gikk glipp av jobb dagen etter. Så det var jo litt spesielt.


Da må vi jo bare spørre; er det virkelig noen hoteller på Tvøroyri? Hvordan var det å sove over der?

Jeg vet faktisk ikke, men jeg kan ikke se for meg at det vi sov over på var et hotell. Vi hadde et enkeltrom uten tv og internett, med én seng på 120cm, som jeg og Klæmint måtte dele. Så det var jo en ganske intim og fin opplevelse det, men ingen luksus kan man jo si. 


Det hørtes jo ut som en koselig opplevelse det da! Brått over til noe helt annet, følger du med noe på norsk fotball da?


Jada, selvfølgelig gjør jeg det. Det blir mest 1.divisjon og 2.divisjon, men ser jo litt på Eliteserien innimellom også. Laget mitt er derimot AC Milan, så følger jo mest med de. Har jo alltid trua foran sesongen med ny trener og alt, men det har ikke akkurat gått veien så langt i år. Nå har de jo sparket treneren, så vi får se hvordan det går. Typisk italiensk kaos. Prøve å se om det går, hvis ikke prøver vi igjen neste år. 


Vi fikk inn et spørsmål her, fra noen du kanskje kjenner. Er du skuffet over at @fotballhedmark-gutta som lovte å komme på studietur, ikke dukket opp?


Det hadde jo vært koselig å få besøk av de gutta der. Men det er jo mest synd for deres del, ettersom de gikk glipp av Færøyenes beste biff på Hotell Runavik og en fantastisk opplevelse journalistmessig.


Jasså, er det der vi finner den beste biffen altså?


Ja, definitivt. Færøyene har jo faktisk en Michelin-restaurant, Koks, som jeg ikke har vært på ennå. Men den regner jeg med er på samme nivå, tviler på at den er bedre. Det er jo en fordel å være glad i fisk her oppe. Det er veldig mye bra fisk og sjømat her. 


Siden Peder bor på tettstedet Runavik, med sine drøyt 500 innbyggere, så må vi jo bare spørre; er det noen utesteder der?


Hehe, det er visst en lokal pub, men den har jeg ikke vært på, ennå. Etter det jeg har hørt, er det ikke folk der. Skal man gjøre noe sosialt, er det gjerne inne på klubbhuset med gutta på laget. Eller så drar man inn til Tórshavn. Den undersjøiske tunnelen som vil endre kjøretiden mellom Runavik og Tórshavn fra 50 minutter til 15 minutter, vil jo utgjøre en stor forskjell. Den skal visst være ferdig i starten av 2021, og allerede nå ser man jo at boligprisene her i Runavik har gått opp, ettersom den vil gjøre det mye mer attraktivt å bo her. 


Vi skylder å gjøre oppmerksom på at i hele Runavik kommune bor det rundt 4000. Men ifølge de ferskeste tallene på Wikipedia bor det altså rundt 500 i administrasjonsenteret i kommunen, med samme navn.


På en av dine Youtube-videoer, så varslet du party på verandaen i sommer. Ble det noen av de?

Skjermdump fra Peders videoblogg


Du, det ble faktisk dårlig med party ute på verandaen, fordi det er så jækla mye vind her. Her er det nesten ingen som har griller, det er kun noen få som har noen innebygde varianter. Så om det skal skje noe sosialt, blir det tatt innendørs. Klart, det er sjelden det er varmere enn 17 grader her. Vi hadde en ettermiddagstrening i sommer hvor det var 17-18 grader og lite vind. Da var det et helvette å spille, bare klaging over hvor varmt det var. Det er faktisk klaging på fint vær her, det er nesten sånn at jo dårligere vær, jo bedre. Er det 15 grader kan jeg høre «åh, så varmt, jeg blir så slapp i dette været her». Så de er ikke akkurat vant til en varm sommer her nei.


Hvordan er det for en kar fra Elverum å spille for NSÍ, ettersom bokstavkodene på biler fra Elverum er HB?


Det tenkte jeg faktisk på en gang tidligere her. Men siden det ikke er så mange andre fra Elverum her, så er det ikke akkurat et samtaleemne man kan ta opp så lett her. Den samtalen dør nok fort ut, hehe.


På en av videoene dine har du opp Fortnite på dataskjermen. Så, Fortnite eller FIFA da?


For meg er det definitivt FIFA. Der er jeg ganske aktiv, på XBOX. Det har ikke blitt noen offisielle kamper mot de andre norske på øya ennå, men det bør vi absolutt få til! Jeg blir derimot overrasket hvis noen av de klarer å slå meg. 


Vi lurer jo på hva planene for helgen er, ettersom det er spillefri. Skal de se landskampen, hva skjer når det ikke er kamper? 


Vi har tidligtrening lørdag og fri søndag. Så vi får se, håper det blir noe sosialt på lørdag. Her er det sånn at ting planlegges ikke på forhånd. Skal vi gjøre noe, avtales det maks fem minutter før. Det er alltid litt forsinkelser her. Det ser jeg på kamper også, det er nesten ikke folk der ved kampstart, de kommer tuslende etterhvert. Generelt har færøyinger et ganske avslappet forhold til tid og den slags. Avslutningsvis så fikk vi inn et spørsmål fra en anonym nordtrønder i Klaksvik. Har du møtt noen søte færøyske jenter ennå, og hvordan ser du på konkurransen fra Torbjørn Grytten på det området?

Det finnes mange søte jenter her oppe, men det er klart det er tøft når det er så beinhard konkurranse fra Torbjørn, sier Peder humrende.


Peder kan til slutt legge til at det kommer antagelig en oppdatering på videobloggen nå på slutten av sesongen, så vi håper det kan bli en liten shoutout til oss der! Det ble faktisk lagt ut en artikkel på nett om at NSÍ hadde anskaffet en norsk Youtube-blogger, så det kom jo en del klikk og følgere der, kan Peder fortelle.


Da gjenstår det bare for oss å takke for at Peder tok seg tid, og håper det har falt i smak hos dere også. Som alltid, feedback er velkommen, både her og på våre sosiale nettsteder.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s