Opp- og nedturer så langt, og hvor ender det?

Da er det endelig på tide å se litt på hvordan vi tror dette dramaet kommer til å ende i år! I tillegg må vi jo ta for oss årets skuffelser, og ikke minst overraskelser! Og for våre lojale lesere og breddeentusiaster, blir det selvsagt en tur ned i divisjonene også, for å se status idét det meste begynner å bli avgjort!

Betrideild

Dette har vært kanskje en av tidenes mest spennende sesonger, ihvertfall i vår levetid. Helt til noen runder siden, var det hele fem lag som var med og kjempet helt i toppen. Færøyenes kampoppsett gir tre kamper mot hvert lag. Det gir også flere storkamper, og ikke minst avgjørende kamper. Selv om det er to lag som topper nå, kan fortsatt NSÍ snyte topplagene for tittelen, i teorien. Det er ikke noe vi tror vil skje, gitt de gjenstående kampene. HB og Vikingur ble de første to vi kunne avskrive, mens NSÍ ødela veldig mye for seg selv med å tape hjemme mot både KÍ og B36 i september.

Hvis vi ser litt på de gjenstående kampene da, så ser vi at det er faktisk Vikingur som sitter med mye av den avgjørende tunga på vektskålen her, da de har igjen både KÍ og B36. I tillegg skal jo de to møtes i en forhåpentligvis høyst avgjørende kamp på Gundadali i siste serierunde! KÍ skal faktisk møte de tre lagene under seg i de siste tre kampene, to av de på bortebane. B36 på sin side har en enkel kamp, på papiret, mot EB/S førstkommende helg.

Simen Sandmæl har vært bunnsolid for KÍ hele sesongen, og med to andre nordmenn på laget (Magnus og Torbjørn) som også begynner å sette sitt preg på kampene, både tror og håper vi at gullet havner i Klaksvik. Interessant nok ledet KÍ serien etter både 9 og 18 kamper. Etter de første atten, var B36 rett bak, bare slått på målforskjell. Skulle vi til slutt ende med at målforskjell bli avgjørende, ser vi at KÍ har et stort forsprang med +9 ovenfor B36, noe de neppe henter inn på sine siste tre kamper.

NSÍ og Vikingur har fortsatt alt å spille for, spesielt med tanke på Europacup. Færøyske klubber har gjort det så dårlig i europacup de siste årene, at de ligger an til å miste en plass i EL fra 2021. Det er en ganske komplisert utregning når vi kommer til de lavest rangerte landene, men per nå er Færøyene nummer 51 på rankingen, man må være nummer 50 for å få med tre lag i EL. For de spesielt interesserte, er det Montenegro, Estland, Andorra og San Marino som ligger bak Færøyene på rankingen. Den kan du forøvrig finne her. Så kort oppsummert, alle lagene har alt å spille for!

Vi tror KÍ tar gullet til slutt, og B36 tar andreplassen. NSÍ tar bronsen, mens HB går forbi Vikingur på målforskjell i siste serierunde. På mange måter unner vi virkelig KÍ gullet nå. I 2016 tapte de med ett poeng, og 2017 enda verre, da tapte de på målforskjell. Begge årene mot Vikingur forøvrig!

Det er ikke så ofte det skjer, men slik ståa er per nå, er det faktisk ingen lag som rykker ned fra Betrideild! Det skal vi komme mer tilbake til i dekningen av 1.deild!

Årets spiller

Klæmint Andrasson Olsen. Ingen over, ingen ved siden. Knuser sin egen skåringsrekord (står med 25 seriemål foreløpig). Ingen har vært i nærheten etter at det ble lagt om til 27 serierunder. Står i år med et fantastisk snitt på 1,04 mål pr kamp. Hadde henholdsvis 0,84 og 0,85 i 2017 og 2016. Fikk mye av september ødelagt av en matforgiftning på tur i Spania med landslaget. Er mestskårende på Færøyene gjennom tidene, suverent. Står med 187 mål på 294 seriekamper!!! NSÍ hadde aldri vært et topplag hadde det ikke vært for Klæmint. Har hatt mange tilbud fra spesielt Danmark oppigjennom, men snekkeren fra Runavik er lojal mot klubben og folket sitt. Han ønsker å bli værende for å kjempe om de gjeveste titlene for sitt kjære NSÍ. Skåret også sitt første landslagsmål i år, hjemme mot selveste Spania! HER kan du lese Aftenposten sin sak om Klæmint etter målet mot Spania! Var nære på å gi nordmenn hjerteinfarkt med flere meget store sjanser i kampen mot Norge også. Gutten er bare 29 år, men har allerede lagt bak seg tolv sesonger på Færøyene, alle i moderklubben NSÍ. I tillegg til å være så suverent flink, er han også veldig hyggelig, veldig jordnær. Da vi skulle på kamp mellom NSÍ og KÍ i 2015, ble vi hentet i bil av daværende sportsjef i NSÍ, Sonni Lamhauge Petersen. Med seg i bilen hadde han legenden selv, Klæmint. En meget lavmæl og høflig gutt, som skulle hjemom og spille litt FIFA før kampen. Han overrakte en NSÍ-drakt til undertegnede i bursdagsgave, noe som fortsatt huskes med stor glede og hjertevarme. Klæmint er et unikum i færøysk fotball, en gave til det færøyske folk. La oss bare håpe at han fortsetter slik, og at han holder seg skadefri og langt unna paella når han er med landslaget på tur igjen. (Vi vet ikke om det var det han ble matforgiftet av, bare så det er sagt).

Her er legenden fra vår tur til Færøyene i 2016

Årets overraskelse: Det er ingen lag som overrasker oss spesielt i Betrideild. De fem øverste skal være der de er. Nyopprykkede ÍF blir desidert bunnlag, som forventet, og kan sågar bare bli bedre neste år. Bunnoteringen i antall poeng etter at serien ble utvidet til 27 kamper er 7 (B68 i 2016), så ÍF trenger to poeng på sine siste tre om de ikke ønsker å tangere/sette en kjedelig rekord. Skála, EB/S og AB blir på de plassene som forventes av de. TB, første sesong på tre år som eget lag igjen, ender på 7.plass igjen, samme som de fikk ifjor, da sammenslått med Suðuroy og Royn. Om det er det de forventet, vites ikke, men de kan neppe være fornøyd med å ha så lite fremgang etter flere år med samarbeid.

På spillernivå synes vi det er ekstremt gledelig å se hvor mye Simen i KÍ og Peder i NSÍ har bidratt med for sine respektive lag. De har stort sett vært faste hele sesongen, og til tider briljert med sitt spill. Vi venter egentlig bare på når spesielt Simen sitt spill skal vekke oppsikt i Norge, og kanskje en telefon fra Ullevål er på sin plass, om spillet forsetter også neste sesong. Som nordmenn synes vi det er ekstra spennende å følge med, og vi vet at deres spill har gjort sitt til at stadig flere nordmenn får opp øynene for færøysk fotball. Dette synes jo vi er kjempestas, selvfølgelig!

Årets skuffelse: Vi kommer dessverre ikke utenom landslaget. Ikke spillerne i seg selv, de er selve definisjonen på vikinger, og blør bokstavelig talt for drakta og landet sitt! Spillerne gir alt, og kjemper med hjertet utenpå drakta, men det faller veldig igjennom rent taktisk. Det startet egentlig med et skuffende 2018 med Nations League som endte kun med én seier over Malta i siste kamp. I EM-kvalikken har de havnet i en meget tøff gruppe, som vi nordmenn vet. Det startet på verst mulig måte med 1-3 tap borte mot Malta, mens man ikke kunne forvente noe annet enn tap mot lag som Romania, Spania, Norge og Sverige. Senest nå i september ble det 0-8 over to kamper mot Sverige og Spania. Lag de selvsagt ikke skal hamle opp med vanligvis. Som de fleste husker, imponerte de stort hjemme mot Norge, og kunne fort tatt med seg både ett og tre poeng. Nå er det også offisielt at Lars Olsen gir seg etter kvalikken, og flere ønsker seg Jon Dahl Thommasen som ny landslagssjef. Han er pr idag Åge Hareides høyre hånd i Danmark, men han gir seg som kjent også. Det er også klart at Jon Dahl ikke får fornyet kontrakten med de danske drænger. Det som har skuffet både oss og det færøyske folk, er at det ikke er noen utvikling i spillet. Alt for mye skal lempes opp. Færøyene er mye bedre når de får kommet rundt på kant og spilt seg inn mot mål, men det synes ikke å være i Lars Olsens taktikkbok. Så, vi håper selvfølgelig på positive opplevelser i de gjenstående kampene nå i høst, og ser fremover mot neste VM-kvalikk med ny trener!

Ser vi på Betrideild kommer vi ikke utenom HB. Fjorårets suverene seriemester (vant med 18 poeng), og de ble ikke nevneverdig svekket foran årets sesong, slik vi ser det. Ja, de vant cupfinalen, men møtte et Vikingur ute av form i finalen. HB er på mange måter Færøyene sitt svar på Rosenborg. Av de nasjonale lagene er det de som vanligvis har flest spillere på landslaget, de har de største ressursene, og de beste spillerne. Det er alltid en forventning om at de skal være med i toppen. I år ser vi at flere av de andre lagene (KÍ og B36 spesielt) klarte å styrke laget med klassespillerne, som gikk inn og styrket laget. Og hva med de HB hentet inn? Pætur Petersen står bare med fire mål på 23 kamper, (putta 11 for EB/S ifjor). Askham har heller ikke imponert noen (riktignok vært ute med en leddbåndskade). Tre andre spillere de hentet inn har spilt én kamp til sammen, mens norske Andreas Breimyr som ble hentet fra Hødd har knapt fått spille en kamp. De har riktignok ligaens beste keeper i Gestsson, og årets åpenbaring Justinussen på topp (ble tatt ut til A-landslaget for første gang denne uken!), men bak de er det skuffende. De røk også soleklart mot HJK Helsinki i CL-kvalikk, og tapte mot Linfield i EL-runden etter. Det er kanskje også grunnen til at hovedtrener Heimir Guðjónsson gir seg etter sesongen, og flytter hjem til Island. På mange måter kan det igjen sammenlignes med Rosenborg, og det som skjedde med Ingebrigtsen ifjor, som fikk fyken fordi de trengte noen til å ta dem et steg videre. I fjor skilte det 34 poeng mellom HB og Vikingur, i år kan det bli snakk om målforskjell, om vårt tips slår til.

1.deild

Vi fikk jo plutselig litt ekstra interesse for denne divisjonen etter at 07 Vestur ansatte norske Julian Madsen som headcoach foran årets sesong. Det nydelige intervjuet vi hadde med Julian finner du øverst på siden vår.

1.deild er litt merkelig, i og med at den består av hele sju 2’er-lag, og bare tre A-lag. Disse andrelagene kan selvfølgelig ikke rykke opp. De tre lagene som teknisk sett kan rykke opp (07 Vestur, B68 og B71), må bli topp 3 for å rykke opp. Vi skal se nærmere på tabellen, og gjenstående kamper. For å unngå alt for mye forvirring, skriver vi 2 bak andrelagene, og ikke II som det offisielt heter. Legg forøvrig merke til at kampene i 1.deild spilles dagen før Betrideild. Her også spilles det tre runder på til sammen 27 kamper, samme som i eliteserien:

Som vi ser, har KÍ 2 en hengekamp som spilles først i midten av oktober. Men, allerede med en kamp mindre, ligger de hele seks poeng foran vårt kjære 07 Vestur. På papiret har 07 Vestur et ganske ok program igjen, men luken opp til KÍ er nok dessverre for stor til at de skal være med å kjempe om opprykket. Vi vet også at 07 Vestur har skader på viktige spillere, slik at resultatene i det siste ikke har vært hva man kunne håpe på, om opprykk var målet. I tillegg har 07 Vestur et meget ungt lag, som vil komme meget sterkere tilbake neste sesong! I fjor vant ÍF med hele fjorten poeng i denne ligaen, og er i år dønn sist i eliteserien. Det sier oss litt om at nivåforskjellen er ganske stor mellom de to øverste divisjonene. Som Julian sa det; det er like stor forskjell på de to øverste divisjonene, som Eliteserien og 2.divisjon i Norge. 07 Vestur ender etter alle solemerker på en meget sur 4.plass, og må finne ny motivasjon frem mot neste sesong for å rykke opp. B68, som «bor» praktisk talt vegg i vegg med NSÍ ender midt på tabellen. Årets store skuffelse derimot, er B71, som faktisk står i fare for å rykke ned til 2.deild. I en artikkel på bolt.fo, som du finner her, går de så langt som å si at det er en skandale om B71 skulle rykke ned. Ser vi på de tre gjenstående kampene de har igjen, er det slettes ikke utenkelig heller! De har igjen de to topplagene, i tillegg til B68. De har selvfølgelig en hengekamp mot KÍ 2 også, men den tror vi at de kommer til å tape. De vant riktignok en meget viktig kamp mot B36 2 sist. Ironisk nok kan det bli 07 Vestur som avgjør skjebnen til hvilket lag som rykker ned sammen med EB/Streymur, ettersom de har igjen tre av de fire lagene som kjemper om å overleve i divisjonen.

Hvilke av de tre lagene i tet som ender hvor, er faktisk ikke så interessant, det eneste som teller er at 07 Vestur dessverre ikke tar den avgjørende tredjeplassen, som ville gitt opprykket. Vi tror faktisk dette ender med en storskrell, at B71 rykker ned, basert på det gjenstående programmet. Målforskjellen er heller ikke på deres side.

2.deild

Nå begynner det virkelig å bli sjarmerende her, i og med at vi får både A-lag og tredjelag. I denne divisjonen spiller de to kamper mot hverandre. Samme regler for opprykk gjelder her også, i forhold til at man må bli topp 3 for å rykke opp. I tillegg er det jo selvsagt avgjørende hvordan det går med de andre lagene i de øvre divisjonene. Utifra kampene til tredjelagene som vi kan se, er det stort sett oldboys som er med og spiller for disse lagene. Kapteinen til NSÍ for eksempel, er 40 år, spilte sine siste kamper på toppnivå for ti år siden. Vi tar en titt på tabellen slik ståa er, én runde før slutt:

Vi kan allerede gratulere FC Hoyvík og AB 2 med opprykket! Hadde derimot AB rykket ned fra Betrideild, hadde FC Suðuroy rykket opp istedet. Hoyvík rykket ned fra 1.deild ifjor, da som Giza/Hoyvik. Det blir spennende å se hva de kan få til i 1.deild neste år! Det er ikke naturlig for disse lagene å låne spillere fra de andre lagene, ettersom de fleste har andrelag i 1.deild allerede, som de gjerne vil beholde internt i klubbene sine. Tredjelagene kan selvfølgelig aldri rykke opp fra denne divisjonen, men ses på som et aktivitetstilbud for de som ikke ønsker å satse like hardt. 
Vi noterer oss at EB/Streymur rykker ned her også, ganske soleklart. De er ikke langt unna å rykke ned fra Betrideild heller, om det hadde vært to lag som rykket ned der. Så, en ganske skuffende sesong for de, all over. Hovedlaget til 07 Vestur har jo i teorien ikke så mye å spille for i 1.deild, så det kan jo tenkes at de sender noen av sine bedre menn til Suðuroy i håp om å berge plassen i 2.deild. Undrið på sin side må spille over evne i håp om å berge plassen. B68 på sin side spiller mot bunnlaget i 1.deild samme helg, så ikke utenkelig at noen av de som banker på døra for a-lagsspill spiller kampen mot Undrið. I tillegg kommer jo selvfølgelig spørsmålet om hvor motiverte Suðuroy er, de har jo i praksis ingenting å spille for, mot et 07 Vestur som har alt å spille for. Vi satser på at 07 Vestur sender noen av sine beste menn, slik at de berger plassen. Selvfølgelig sett med norske øyne, ingenting vondt mot Undrið, vi trenger flere A-lag i de høyere divisjonene også! 
3.deild

Kanskje den mest uforutsigbare og den divisjonen det er vanskeligst å følge med på. 3.deild er inndelt i en vårsesong med tre puljer, hvor de to beste lagene går inn i Bólkur A – Endaspæl, eller A-sluttspillet som vi ville sagt. Her er det seks lag, som møtes to ganger på sommeren og høsten, slik at det er totalt ti kamper. Nå gjenstår det to runder, pluss en hengekamp, og det er faktisk ett lag i denne bolken som har et fjerdelag(!). Flesteparten av spillerne på dette laget er født på slutten av 70-tallet, så med andre ord et oldboys-lag. De kan selvfølgelig aldri rykke opp, så lenge laget har lag i alle de tre øvre divisjonene. Det er også her vi finner vårt kjære ROYN, som vi har lånt inspirasjonen til vår logo fra.
De fire lagene i hver bolk som ikke rykker opp, havner i et slags B-sluttspill, fordelt geografisk. Det er veldig sjelden alle kampene i hver runde blir spilt, her er det ofte kamper som blir avlyst fordi et av lagene ikke gidder eller kan stille nok spillere til kamp. Vi mistenker at om ikke laget tar seg til A-sluttspillet, er det litt hipp som happ resten av sesongen. Dette er det laveste nivået på seniornivå.
Som en funfact, 28.september i år spilte alle tre lagene til 07 Vestur samme dag! Det har sikkert forekommet flere ganger, men vi synes det er litt spesielt! En av spillerne på benken til 07 Vestur i 3.deild-kampen bærer det klengende navnet Napolèon Tjørmudal, det er noe uvanlig kan man si!
Men uansett, de to beste fra A-sluttspillet rykker opp, veldig avhengig av resultatene i de øvre divisjonene. Lagene som ikke rykker opp spiller i neste års vårsesong i 3.deild. Genialt nok har de klart å legge den siste hengekampen til etter sesongen egentlig er ferdig, uten at vi vet noe mer om det. Men, tabell skal bli:
Denne serien blir egentlig veldig enkel, ettersom verken 07 Vestur 3 eller Vikingur 4 kan rykke opp. Det betyr et deilig gjensyn med ROYN i 2.deild neste sesong! Forrige gang de var der, var i 2016 og  da endte det med en sterk 7.plass, før de året etter havnet i den berømte sammenslåingen. Etter to år sammenslått i Betrideild, måtte de ta sin plass i 3.deild. Dette ettersom det var der det var ledig plass etter at både andre- og tredjelaget til det nå oppløste laget hadde spilt i de lavere divisjoner. 
Avslutningsvis vil vi takke for at du holdt ut så lenge! Nå er det én serierunde igjen før det blir ny landslagspause! Men vi lover å gi dere mer av hva denne eventyrøya har å by på! Så heng med! 
Spørsmål, kommentarer og andre ting kan gis her på nettsiden, på Twitter (#faroebolt), eller vår Facebook-side Faroebolt.fo, Og ja, vi kan nok ha blingset på noe eller glemt noen, så bare si ifra! All feedback tas imot med stor takk!
All statistikk og kilder er hentet fra fsf.fo og den fantastiske faroesoccer.com. Sistnevnte er en eksepsjonell side hva oppdatert informasjon gjelder, statistikker, alle spillere oppigjennom tidene. Alt finner du der! Den anbefales på det varmeste! 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s