Før den 23.runden, og cupfinalen!

Endelig! Med onsdagens rysare av en hengekamp mellom NSÍ og KÍ, så ble tabellen komplett igjen, om enn for en stakket stund. For, på Færøyene så spilles cupfinalen denne helgen her, og ikke etter serieslutt, slik vi i Norge er vant til. Før vi går i gang med serierunden, tar vi en titt på de to lagene som skal møtes i cupfinalen, veien dit, og tidligere møter.

I år er det HB og Vikingur som møtes i cupfinalen. En skikkelig storkamp med andre ord! Dette er også to av de største lagene rent cuphistorisk. HB på sin side har vunnet hele 26 ganger, og i tillegg tapt 13. Vikingur har vunnet 5 ganger, senest i 2015. Det som er litt vittig med den statistikken, er at frem til 1999 ble alle cupfinaler spilt på Gundadalur, altså hjemmebanen til HB. Fra år 2000 ble finalen flyttet femti meter til nasjonalarenaen Tórsvøllur. Etter dette, har HB kun vunnet én finale, mot NSÍ i 2004. De er forøvrig tapende finalist fra fjoråret, da de røyk 5-4 på straffespark mot banerival B36. Så du kan tro de er hevnlystne! Det som også er litt artig å nevne i forbindelse med at finalene ble spilt på HB sin hjemmebane, er at i 1970 nektet KÍ å spille cupfinalen på Gundadalur. Dette fordi de mente at det var hjemmebanefordel for HB (noe det jo også var). Tapende semifinalist VB (en tidligere utgave av FC Suðuroy) ble tilbudt plassen i finalen, men de nektet også. Dermed annullerte forbundet cupen, slik at det ikke ble noen cupvinner det året.

Vikingur på sin side har de siste årene vært en skikkelig grossist når det gjelder opptredener i cupfinalen. Etter at laget fikk sitt nåværende navn i 2008, har de vunnet hele fem ganger, deriblant fire ganger på rad, senest i 2015. Sist gang de var i finalen, tapte de på straffer mot KÍ, i 2016. Skulle Vikingur vinne i år, tangerer de B36 og KÍ med sine seks seire, og blir nest mestvinnende, etter suverende HB (med sine 26, som sagt). GÍ, som var det Vikingur het tidligere, fikk også seks cuptitler i sin tid.

På færøysk heter cupen Løgmanssteypið, noe som skulle tilsvare Færøyenes lagmann, løgmaður. Eller enklere sagt, statsministeren, utevnt av Lagtinget på øya med eget hjemmestyre. Den færøyske cupen har en innledende runde (eller egentlig bare én kvalikkamp), hvor Royn og Høyvik møttes i slutten av mars. Vinneren, Royn, gikk dermed inn i den ordinære førsterunden, som ble spilt 10.april. Av de mer oppsiktsvekkende resultatene i den runden, finner vi KÍs noe imponerende 13-1 mot Undrið. Vikingur cruiset seg til en 6-2 mot EB/Streymur, mens HB måtte virkelig slite seg til en 2-1 seier hjemme mot NSÍ. Kampen huskes for Klæmints utligning rett før slutt, men Pætur skåret det avgjørende målet på overtid for sitt kjære HB. Allerede nå ser man at det kan være veldig stor forskjell på hvem man møter i første runde, og ikke som i Norge, hvor eliteserielagene møter breddelag i de første rundene. I kvartfinalen fikk Vikingur nesten en walkover i sitt møte med 1.deildlaget B68, de stoppet ikke før det stod 10-0 på tavla. HB på sin side fikk også walkover, da de trakk et annet 1.deildlag i B71, hjemme, og vant enkelt 4-0. Det betyr at man allerede var fremme til semifinalene, som spilles hjemme og borte. HB klarte bare 1-1 hjemme mot KÍ, men i returkampen i slutten av mai, vant de 1-0 etter en skåring helt, helt på slutten av Ari Olsen. Vikingur på sin side hadde heller ingen imponerende semifinale, ettersom de vant på bortemål, etter å ha klart 1-1 borte mot Skála i første kamp, og en dørg kjedelig hjemmekamp endte 0-0. Og med de resultatene, endte vi opp med HB og Vikingur i finalen. Litt artig er det at det er fire måneder siden semifinalene ble spilt.

På tabellen skiller det bare to poeng mellom lagene. HB har vunnet begge hjemmekampene i serien i år med 3-1, senest i slutten av august. Den kampen huskes best for hattricket til Adrian Justinussen, så vi får tro at Gøta-laget passer bedre på han denne gangen. Vikingur vant 1-0 da de møttes i Gøta i våres, så det er ingen tvil om at dette er helt åpent! Lagene har møttes i cupfinalen én gang tidligere, da vant Vikingur 1-0! Skal vi driste oss til å tippe noe, tror vi at HB er i bedre form, og tar dette! Men, ikke utenkelig at det må minst ekstraomganger til for å kåre vinneren!

Da går vi over til seriespillet, og vi begynner med hengekampen mellom NSÍ og KÍ som ble spilt onsdag kveld. Kampen ble preget av et forferdelig vær, med sterk vind og høljregn. Men det preget ikke de 800 fremmøtte, for de fikk servert litt av en kamp! Det er uten tvil ny rekord i antall nordmenn fra start også, da hele fire spillere med norsk pass fikk tillit fra start! Peder og Simen er selvskrevne på hvert sitt lag, men det var også gøy å se at Magnus Stamnestrø og Torbjørn Grytten fikk godt over en time for KÍ!  Avgjørelsen kom ikke før i det 83.spilleminutt da KÍ har et frispark på venstresiden som slås inn foran mål. Der dukker han opp, den hjemvendte sønn! Páll, som hadde blitt byttet inn for Torbjørn bare minutter tidligere, blir helt avgjørende i kampen, og sender KÍ opp på andreplass, bare to poeng bak B36. Men, som vi skal komme tilbake til over helgen, ingenting er på noen som helst måte avgjort, når fem runder gjenstår. Topplagene skal møte hverandre, og i siste runde er det nettopp B36 og KÍ som møtes på Gundadali!

Vi tar frem spåkula og ser frem mot helgens runde. Og da kan vi like gjerne begynne på Tvøroyri, hvor TB tar imot NSÍ til dyst. Hjemmelaget tapte fullt fortjent 0-3 i Klaksvik forrige helg, og har egentlig veldig lite å spille for. Dette er ikke en kamp de vanligvis skal vinne, og har nok heller større tro på at det blir seier i neste runde, når EB/S tar turen. I tilsvarende kamp i mai vant NSÍ 3-0 på øya, mens det ble 3-1 til NSÍ da de møttes i Runavik første dagen i juni. Det blir spennende å se om Klæmint er tilbake i godt, gammelt slag. Han pådro seg som kjent matforgiftelse under landslagsturen til Spania. NSÍ er på mange måter veldig avhengig av Klæmint, og det ble veldig merkbart da de tapte hele 0-3 hjemme mot serieleder B36 forrige helg. I onsdagens hengekamp mot KÍ var han tilbake fra start, men det var tydelig at han ikke var 100% spilleklar ennå. Så om NSÍ skal henge med i toppen, er de avhengige av at han er tilbake for fullt. Ellers er det veldig morsomt å se at Peder Nersveen har blitt en fast brikke på den gule midtbanen, han har faktisk flest spilleminutter av samtlige utespillere på NSÍ i år! Folkerekka er ikke i tvil om hvor poengene ender, hele 89% tror at NSÍ kommer tilbake på vinnersporet, mens bare 2% tror på hjemmeseier. Vi tror at Klæmint har fått orden på systemet igjen, og går for en B på bongen!

Turen går tilbake til fastlandet, og vi starter i hovedstaden. Nærmere bestemt er Argir destinasjonen, hvor AB tar imot KÍ til match. AB har for lengst fått med seg at ingen antagelig rykker opp fra 1.deild, slik at de har sikret plassen også neste år. De kommer fra en meget imponerende kamp borte i Gøta, hvor de fikk med seg ett poeng. Kampen før der slo de også TB borte, så man kan trygt si at AB har senket skuldrene. Det var tydelig i kampen mot Vikingur at de hadde ingenting å tape, og hadde de spilt slik hele sesongen, hadde de nok vært langt høyere på tabellen enn dagens 8.plass. På de fem gjenværende kampene har de også tre kamper mot overkommelig motstand, så vi utelukker ikke at de kan utfordre TB om 7.plassen! KÍ på sin side kommer med noen meget sterke resultater i bagasjen. Før landslagspausen slo de HB imponerende hjemme (selv om lagets keeper var banens beste), og de slo som sagt NSÍ nå i midtuken. Forrige helg ble det en ekstremt enkel 3-0 seier mot TB hjemme. Dette er en kamp de selvfølgelig skal vinne om de ønsker å henge med B36 i toppen. Tilsvarende kamp i vår endte med 4-0 til KÍ, mens det ble «bare» 2-1 da lagene møttes i Klaksvik. Kampen huskes selvsagt for at AB ledet 1-0 da uret rundet 90 minutter, men to mål på overtid av Patrik Johannesen gjorde at KÍ tok seieren. Så det blir spennende å se om det blir like dramatisk denne gangen! Med AB sin gode form, og KÍs titteljakt, hvem vet. Kanskje begynner det å bli høye skuldre på gutta fra Klaksvik? Vi håper ihvertfall ikke det, for med tre nordmenn på banen i forrige kamp, ser vi ingen grunn til at de skal gå på en smell denne gangen heller. Interessant nok er det 91% som tror det blir borteseier, mens hjemmelaget får 3% av stemmene denne gangen. Vi kan ikke se annet enn at KÍ må vinne denne, og setter B på bongen her også. 

Vi holder oss i Tórshavn, og tar turen ned til Gundadali, en sju minutters tur fra Argir. Her tar nemlig serieleder B36 imot stakkars ÍF til dyst. Hvis vi starter med bortelaget da, kan vi si at de har hatt samtlige marginer imot i de siste kampene, hvor de har tapt 2-3 mot både EB/S (hjemme), og Vikingur (borte). De har nok også fått med seg stillingen i 1.deild, men helt sikre kan de jo ikke være ennå. På de fem siste nå, har de igjen topp 3-lagene, i tillegg til hjemmekamper mot AB og Skála. Så det blir spennende å se hva de velger å gjøre rent taktisk. De skal uansett møte nærmest umulig motstand nå i helgen, ettersom B36 virker uovervinnelige for tiden. De står med femten kamper på rad uten tap, og fem strake seiere. Forrige helg ble det en meget imponerende 3-0 seier i Runavik, og vi er spente på å se om de kan fortsette slik. Tilsvarende kamp i vår endte med 3-0, mens det ble 3-1 seier til B36 i Fuglafjørður. Folkerekka er sjelden så samstemte, for her tror hele 96% på hjemmeseier. Det er vanskelig å se et annet utfall, så vi kjører en H på kupongen.

De siste to kampene spilles onsdag 25.september grunnet overnevnte cupfinale. Først må vi jo si at det blir spennende å se om resultatet i cupfinalen vil gi noen utslag i denne onsdagskampen for det seirende laget, om det blir noen feiring. Vi begynner i Eiði, hvor EB/Streymur tar imot HB til dyst. Hjemmelaget kommer fra en veldig viktig 3-2 seier borte mot bunnlaget ÍF, noe som gav dem en luke på hele seks poeng ned til sisteplassen. I og med at det er bare ett lag som har teoretisk mulighet til å rykke opp fra 1.deild, betyr det ganske enkelt at EB/S kan begynne forberedelsene til neste sesong på øverste nivå! Det kan også gjøre at de slipper seg mer løs i denne kampen, og senker skuldrene noen hakk. HB kommer fra 3-0 seier mot Skála, men mistet muligheten til en topplassering da de røyk rimelig heftig 1-3 i Klaksvik for noen uker siden. Dermed er det hele ni poeng opp til banerivalen, men de har fortsatt alt å spille for, spesielt europacup. De er heller ikke særlig interessert i at rivalen skal stikke av med seriegullet, og vil gi alt for at det ikke skjer. Så i denne kampen tror vi rett og slett at HB kommer til å kjøre over stakkars EB/S. Tilsvarende kamp endte med 3-0 til HB i vår, mens det motsatte oppgjøret ble en meget morsom 6-4 på Gundadali, deriblant med hattrick av Ari Olsen. 92% tror på borteseier, og vi klarer ikke å se at EB/S skal klare å stille opp med noe her, så derfor blir det B på bongen!

Vi avslutter det hele ved foten av vakre Skálafjørður, når Skála tar imot Vikingur til det som faktisk er en kamp mellom to naboer på tabellen. Riktignok skiller det 17 poeng mellom nummer 5 og 6 i bortelagets favør, men med den formen bortelaget er i, utelukker vi ikke at det kan komme en aldri så liten bombe her! Vikingur har helt på egen hånd spilt seg ut av tittelkampen. Ikke har de slått noen av lagene foran seg på tabellen siden slutten av mai heller. Så, de kan i beste fall spille om retten til europacup. Interessant nok kan Vikingur bli den store jokeren på slutten av serien, da de har igjen både KÍ og B36 hjemme i tillegg borte mot NSÍ. Så, som nevnt tidligere, ingenting er avgjort ennå! Skála på sin side har absolutt ingen verdens ting å spille for, men har i de siste fire rundene møtt topp 4, og nå nummer 5, så de har ikke hatt noen lette kamper etter sommeren. Det ser heldigvis enklere ut i de fire siste rundene, men vi tror at dette kanskje kan være en kamp de griper sjansen i. Blir spennende å se om cupfinalen i helgen gir noe utslag for Vikingur, enten i form av cupseier eller et sviende nederlag. Ved tap i finalen, tror vi at sesongen stopper opp for gutta fra Gøta, noe som kan gi Skála en liten fordel. Tilsvarende oppgjør i vår endte med 2-3 til Vikingur, og de vant også 2-1 hjemme litt senere i våres. Dette er den eneste kampen det strides om på folkerekka, ettersom «bare» 57% har troen på at Gøta-laget tar alle poengene. 15% tror på hjemmeseier. Vi tror dette kan bli meget jevnt, og drister oss til å sette en U på bongen!

Det var alle kampene som spilles denne runden, pluss ganske mye om cupfinalen. Vi håper som alltid på feedback! Som vi har nevnt tidligere, det kan være noe vi har oversatt feil i våre tolkninger. Så feel free til å komme med tilbakemeldinger! Enten her, eller på Twitter, hvor du finner oss under #faroebolt. I løpet av neste uke kommer vi med en deilig oppsummering av sesongen så langt, våre  syn på årets overraskelser og skuffelser. Vi ser også på status litt nedover i ligasystemet, og tar for oss ståa i 1.deild helt ned til 3.deild. Det blir deilig bredde!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s