Intervju med Simen Raaen Sandmæl!

Simen spiller som kjent for laget fra byen Klaksvik, nemlig KÍ. Han kommer fra Meråker i Nord-Trøndelag, og fylte nylig 29 år. Han har notert seg for kamper og ikke minst MÅL i de seks (!!) øverste divisjonene i Norge, og debuterte i Europa-cup spill denne sommeren. Det lar seg høre for en kar som kommer fra en plass med 2500 innbyggere, hele 26 fjelltopper høyere enn 1000 moh, og der ski er den store idretten!Aller først Simen, din første offisielle kamp jeg finner, er da du som 16-åring spilte for Varden (laget fra Meråker) mot Vuku 2, og dere vant 6-2. Er det noe du husker fra den tiden?


– 16 år ja, det var nok min første sesong med A-laget til Varden det, og mitt første møte med seniorfotball. Vi vant 5.divisjon det året, og spilte i 4.divisjon året etterpå. Vi mistet egentlig hele laget, og rykket ned med et smell. Etter det ble det ikke noe seniorlag i Meråker på et par år, så da måtte jeg flytte på meg for å spille seniorfotball. Først et år i Remyra, også to år hos Tangmoen, et lokalt lag fra Stjørdal som har vært i 3. og 4.divisjon for noen år tilbake. Så ble det Stjørdals/Blink etter det.


Det bringer oss inn på spørsmålet om hvor mye får du med deg av norsk fotball idag?


Jeg følger veldig mye med. Jeg ser det som er av Eliteserien, også følger jeg med OBOS-ligaen,og følger spesielt med på Stjørdals/Blink og Levanger. Samtidig følger jeg selvfølgelig tett med Trondheims/Ørn, der min samboer spiller!


Stjørdals/Blink leder for øyeblikket sin avdeling i 2.divisjon. Tror du de kan rykke opp til OBOS?


Det ser lovende ut, de har et veldig godt lag, jeg synes det er gode! Så helt klart, de har muligheten. De spillerne som har kommet inn, passer veldig godt i klubben. 


– Hvor ofte er du hjemme i Meråker?


Dette er faktisk første gang jeg er hjemme siden jeg flyttet til Færøyene. Jeg har bosted på Ranheim enda, og har ikke bodd i Meråker på 10 år. Foreldrene mine bor fortsatt i Meråker, så jeg er innom der, med base i Trondheim.


Hvordan synes du det er å fly fra Færøyene, med tanke på at det kan være litt utfordrende å ta av fra flyplassen der noen ganger?


Jeg har hørt det kan være litt utfordrende, men jeg har bare hatt fine turer så langt. Det blir jo en del flyturer som fotballspiller, så man er godt vant til det. 


– Hva savner du mest med Trøndelag?


Det blir selvfølgelig familie, venner og samboer i Trøndelag, det er uvant å være så lenge borte fra dem. Veldig fine folk på Færøyene, men det blir jo selvsagt noe spesielt med folkene hjemme.


– Det er sikkert vanskelig å sammenligne disse øyeblikkene, men hva var størst av opprykket med Levanger til OBOS, rykke opp til Eliteserien med Ranheim, eller Europa-cup med Klaksvik?


Det er vanskelig å sammenligne, men det å rykke opp med Levanger var veldig spesielt, det var inntoget til toppfotballen, som var nytt for min del. Det sitter veldig sterkt enda, hele det året med Levanger var stort. Det var selvfølgelig stort å rykke opp med Ranheim også, men da var jeg ikke like delaktig på grunn av at jeg gikk skadet hele året. Alle er stor på sin måte! Det å debutere i Eliteserien i 2018, og Europa-cup i 2019 var selvfølgelig helt spesielt det også. Tre fine opplevelser der!


– Hvordan havnet du i Klaksvik?


Det startet med at jeg var uten kontrakt i fjor høst, og var på utkikk etter klubb. Jeg har hatt litt hjelp fra agent som har kartlagt litt klubber for meg, og han spurte meg om Klaksvik kunne være noe for meg. Etter å ha sjekket litt rundt klubben og byen, bestemte jeg meg for å gå videre med dem, snakke litt med dem om ambisjoner og slikt, og jeg syntes det virket veldig spennende. Både biten med fotball og at det var en annerledes opplevelse i et annet land. 


– KÍ har definitivt savnet deg på banen de siste ukene, er du klar for en tøff og spennende høst?


Det har bare vært litt småplukk de siste ukene, og jeg spilte 45 min nå sist mot HB, det gikk veldig bra. Nå har vi jo en uke spillefri, så jeg er 100% klar for samtlige 7 siste kamper!– Hvem ser du på som deres sterkeste utfordrer i høst, dere har jo blant annet to kamper igjen mot NSI?


Hadde du spurt meg for en stund siden, ville jeg svart HB, de er det beste laget vi har møtt. Nå begynner de å falle av litt. Jeg synes både B36 og NSI er gode lag, men jeg tror vi er bedre enn de! Begge de har hatt en bra form de siste 10 kampene. Jeg klarer ikke å peke ut noen av de to egentlig, jeg tror vi har det beste laget og de største favorittene!


– Du har jo spilt i de seks øverste divisjonene i Norge, hva synes du om nivået på færøysk fotball?


Jeg er faktisk ganske imponert over nivået, spesielt på det fysiske. Både løpskapasitet, duellstyrke og råskap. Der vil jeg nesten si de er bedre enn i norsk fotball. Det som kanskje er en forskjell, er at de kampene jeg har fra den norske Eliteserien holder et høyere nivå teknisk og taktisk. De fem beste lagene her på Færøyene hadde gjort det bra i OBOS.


– Er det noen spillere på Færøyene som er gode nok for den norske Eliteserien?


Jeg tror det er noen unge spillere som kan bli gode nok. De unge spillerne som kommer opp her, er veldig tøffe, både fysisk og mentalt. Det trenes godt, så ikke se bort ifra at det er noen som tar steget etterhvert!


– Det begynner å bli en del nordmenn i færøysk toppfotball nå. Er det noen norske spillertyper du kunne tenkt deg å fått over?


Det finnes nok en del spillere i Norge som kanskje sliter med å få komme gjennom nåløyet i Eliteserien, og da kan det være en bra ting å ta et år eller to på Færøyene for å spille på et topplag på et ok nivå. Det at det er flere nordmenn her, kan være en døråpner for andre. Det finnes spillere som kunne vært med på å heve nivået her! 


Vi tar med at den færøyske toppserien i følge Transfermarkt har en andel på 11% utenlandske spillere. Til sammenligning har de to øverste divisjonene i Norge henholdsvis 28 og 22%, så her det absolutt potensiale for flere nordmenn på Færøyene!


Hvordan ser en vanlig dag ut for deg i Klaksvik?


Nå har jeg bodd her i 8 måneder snart, så har vært veldig mye rundt, og sett det de har å by på. De første månedene var vi veldig mye å kjørte rundt for å se på den fine naturen og fine plasser, samt forskjelligere øyer. Ellers er det mye trening, ofte en tur på treningssenteret på morgenen med egne program og styrketrening, og treningsøkt med laget på ettermiddagen. 


– Har du noe kontakt med andre norske spillere på Færøyene?


Alle vi tre norske hos  (Magnus Stamnestrø og Torbjørn Grytten) bor vegg i vegg i et leilighetskompleks, så vi er veldig mye sammen hver dag og har tett kontakt med dem. Vi omgås også de lokale og utenlandske spillerne på fritiden. Møter selvfølgelig Peder Nersveen hos NSI en del også, han bor ikke så langt unna.


– Hva er det vanskeligste med å bo på Færøyene?

Har brukt en del tid på språket, noe jeg trodde skulle ta kortere tid enn det gjorde. Jeg begynner å plukke opp en del ord nå, men spesielt de yngste på laget sliter med å forstå norsk, så da blir det på engelsk. Vi prøver å holde oss til norsk og gjøre oss forstått der. De litt eldre spillerne forstår godt norsk og skandinavisk, så der går det på norsk. 


– KÍ har jo satset stort før årets sesong, med mange store signeringer. Forventes det seriegull i år?


Det er jo 20 år siden de vant seriegull sist, så slik sett har vi ikke noe press på oss. Ingen forventer at vi skal vinne, men lysten i hele byen og blant folk er veldig stor til at vi skal vinne igjen. Alle håper selvsagt det skjer så fort som mulig, og vi har veldig gode muligheter i år. Vi har troen på at vi er god nok! 


– Hva er det beste du har oppdaget med Færøyene så langt?


Det beste må absolutt være folket, gjestfriheten og hvor hjelpsomme folk er. Både de som bor i byen og de som er i og rundt klubben har tatt meg godt i mot, og det setter jeg stor pris på, det gjør det veldig enkelt å komme hit! Imøtekommende og hjelpsomme, gjør virkelig en innsats for at man skal trives. 


– Hvilke tanker gjør du deg om at dere i forrige kamp mot HB stilte med flere trøndere fra start enn Rosenborg gjorde litt senere på ettermiddagen?


Hehe, jeg fikk med meg det der, det er jo en litt artig ting det. Det hadde vært gøy å fått Magnus inn på laget, han er en fin tilvekst til oss. 


– Dette intervjuet blir jo gjort i forkant av Norge sin landskamp mot Malta, samtidig som også Færøyene møter Sverige hjemme. Hvilken kamp skal du se ikveld?


Det blir nok Norge ikveld, men skal selvfølgelig også følge med på Færøyene sin kamp. Vi har tre spillere i troppen, en keeper (Kristian Joensen) og to spisser (Patrik Johannesen og selvfølgelig Jóannes Bjartalíð), så jeg sa ifra til gutta at vi trenger hjelp til å ta poeng fra Sverige. 

– Avslutningsvis, hvordan er det å ha legenden Páll Klettskarð tilbake i laget?


Han har jo en veldig bra historikk for klubben, og scoret veldig mye mål, så det er helt klart fint å få han tilbake. Meget fin type å ha i laget og på feltet. Vi har en veldig sterk stall nå, og det er sterk konkurranse på flere av plassene, noe som jeg tror taler til vår fordel utover høsten nå


Alle bilder er innhentet med tillatelse fra KÍ sin Facebook-side

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s