Det vakre breddelivet!

Nå som det er landslagspause, passer det bra å legge ut et intervju vi har hatt liggende en stund. Forøvrig et pussig uttrykk det med landslagspause, når det egentlig burde hete seriespillpause. Men nok om det. Intervjuet er med selveste Boas Nitschke, og jeg vil tro det er mange som nikker anerkjennende nå. Boas er målvakt for FC Suðuroy, som i skrivende stund kjemper for opprykk fra 2.deild. Det som også er litt pussig med laget, som vi kommer mye mer tilbake til i intervjuet, er at de to foregående sesongene var de slått sammen med de to andre lagene på øya! De hadde det noe oppfinnsomme navnet TB/FCS/Royn, og spilte faktisk i Eliteserien. FC Suðuroy har navnet til øya laget kommer fra, og i tillegg kommer altså TB (Betrideild) og Royn (3.deild) derifra.

Vårt intervjuobjekt har klart noe så sjelden som å spille for alle tre lagene, og i tillegg spilt for det sammenslåtte laget, så vi er veldig spente på å høre hvordan det har vært! Boas er 22 år gammel, og har spilt organisert på Færøyene siden 2014.

For å gi et lite innblikk i hvordan ståa i 2.deild er pr dags dato, legger vi ut denne tabellen, slik at man har litt å forholde seg til utover i intervjuet. De eneste som er A-lag i denne serien er Hoyvik, FC Suðuroy og UndriðTabellen er pr 2.september 2019.

Tabell hentet fra www.faroesoccer.comI denne divisjonen møtes lagene to ganger, i motsetning til Betrideild og 1.deild, hvor det er tre dyster mot hvert lag, og det er de to beste som rykker opp. I utgangspunktet rykker de to dårligste ned, men det blir i en annen spalte, 3.divisjon er litt komplisert. I tillegg er det selvfølgelig avgjørende hvilke 2. og 3.lag som rykker opp og ned, vi skal prøve å holde dere oppdatert i en egen post som kommer litt senere i høst!

Som dere ser, har FC Suðuroy et par hengekamper som ikke er fastsatt dato for ennå. Det kommer vi også litt tilbake til mot slutten av interjvuet, samt noen utfordringer med at det er en del tredjelag i denne ligaen. Vi har også skrevet litt om A-lagene i denne divisjonen, som du finner mer om i breddespalten vår. Intervjuet med Boas foregikk på norsk/dansk, så vi skal prøve å oversette etter beste evne her.

Så, Boas. Det navnet ditt, det høres ikke veldig færøyskt ut?
Det stemmer ganske bra det. Min far er tysk, så etternavnet kommer derifra. Fornavnet Boas er et bibelsk navn på hebraisk. Jeg anser meg selv som helt og holdent færing selv om jeg ikke har et vanlig færøysk navn. Jeg bodde faktisk i Norge mellom 2006 og 2007. 

Hva er bakgrunnen for klubben, hva er dens historie?

FC Suðuroy er som kjent en av tre klubber tilhørende på den sydligste øya. Før i tiden var klubben bedre kjent under navnet VB (Vágs bóltfelag), ettersom den kommer fra byen Vágur. Senere skiftet klubben navn til VB/Sumba på grunn av sammenslåing, før den til slutt ble FC Suðuroy (i 2010). I 2017 slo som sagt de tre nåværende klubbene seg sammen i et forsøk på å bli et etablert lag i den øverste divisjonen. Samarbeidet varte i to sesonger, uten særlig hell. Det mislyktes totalt, og de tre klubbene gikk hvert til sitt igjen etter 2018-sesongen. 


Hva var det som gikk galt med den sammenslåingen?
Det var uenighet mellom de ulike styrene om hvordan klubben skulle drives. De var uenige om kapitalen som ble investert, og hvor kampene skulle spilles.

Det endte med en meget skuffende 8. og 7.plass de to årene sammenslåingen varte. TB gikk tilbake til sin eliteserieplass, mens de to andre klubbene havnet nedover i systemet. Skal dog nevnes at klubbene har felles U15 og U17-lag. 

Hva er ambisjonene for FC Suðuroy?
Vi håper selvfølgelig å kunne rykke opp i første omgang, og så Betrideild innen noen år. Vi satser tungt på egne spillere, vi ønsker ikke å bruke penger på å hente utlendinger. Vi var også det første laget til å starte eget akademi på Færøyene! Som ledd i dette prosjektet, har vi hentet inn en meget dyktig trener i Sigfríður Clementsen, som har vunnet det som er å vinne i færøysk fotball. Så det har vi veldig trua på at skal gi oss resultater på sikt.. 

Sigfríður Clementsen er selvfølgelig et kjent navn i færøysk fotball. Mannen står med over 300 eliteseriekamper, og 30 europacupkamper, deriblant 10 i Champions League. Han var blant annet trener for Vikingur da de slo Tromsø i 2014! 

Hvor mange tilskuere er det på en vanlig seriekamp, og har dere noen supporterklubb?
Det er litt vanskelig å si, men alltid et sted mellom 50 og 100. Og nei, vi har ingen egen supporterklubb, ennå!

Banen ligger idyllisk til på Suðuroy. (Foto fra nordicstadiums.com)

Hva er den beste opplevelsen på fotballbanen?
Det var faktisk nå i vår, da vi var så heldige å spille 1.runde i cupen mot erkerivalen vår TB, det var stort! Vi tapte dessverre 2-1, men med 200 på tribunen, var det en veldig morsom kamp å spille! Jeg fikk også vist meg frem med flere gode redninger og godt spill, så det var kult å bevise ovenfor resten av Tvøroyri at jeg var noe mer enn bare en benkesliter. De morsomste kampene vi spiller er mot de andre lagene på øya, men det er ikke så ofte vi møtes lengre, foruten i cupen nå i vår da.

Suðuroy er som kjent den sydligste øya på Færøyene, og med en ferjetur på to timer hver vei, lurte vi på hvor glade de var i å ta ferje. Vi har som nevnt tidligere tatt denne ferjeturen selv, og det er ikke for sarte sjeler, kan man jo si! Jeg mener at vi betalte rundt 300 NOK for to voksne og bil på denne ferjeturen, så det blir jo noen kroner i løpet av et år!

The sea was angry that day, my friend. Det var ikke en hyggelig tur over, da vi tok den i 2016.Når vi har kamp på fastlandet, i Tórshavn, tar vi ferje fire timer, to timer hver vei. Det er ikke veldig gøy, ikke nødvendigvis for at det er så skummelt og at man blir sjøsyk, men fordi det tar så lang tid. Vi bruker hele dagen på de kampene der. 

Nettopp dette er litt av grunnen til at man ofte finner kamper, spesielt litt ned i divisjonene, som blir avlyst. Rett og slett fordi lagene ikke ser seg råd eller anledning til å ta de lange ferjeturene. Senest nå i august ble kampen mellom Suðuroy og EB/S 3(!) avlyst, og hjemmelaget ble tilkjent seieren og 3-0. Dette skjer visstnok mer og mer utover i sesongen, og spesielt på slutten når det ikke er så mye å spille om. Klubben får bøter og mister poeng. Og, som en funfact, skulle to lag ende likt på tabellen, så teller antall oppmøter til kamp foran målforskjell og antall skårede mål! Dette skjer høyst sjelden i de to øverste divisjonene, men mer vanlig fra 2.deild og nedover. Ser man på U17 og U15, er det ikke uvanlig at minst en kamp i hver runde blir avlyst. 

Hvordan er lojaliteten blant spillerne på øya, bytter de ofte klubber seg imellom? 
De fleste er lojale ovenfor hvor de kommer fra. Men selvfølgelig, vil eliteserielaget TB ha en spiller fra 2. eller 3.divisjon, er det ikke så lett å holde de. Pr idag er det tre spillere i TB som kommer fra FC Suðuroy. En spiller fra Royn spiller hos oss, og en fra oss i Royn. 

Hvor mange er dere i troppen, hvor ofte trener dere, og hva er snittalderen?
Vi er en fast stamme som utgjør 16-18 spillere. Det er disse som spiller de fleste kampene og har mulighet til å trene oftest, vi trener tre ganger i uken. I tillegg er det noen som bor i Tórshavn, eller som jobber utenfor Færøyene, de er med om de har mulighet. I tillegg er selvfølgelig de yngste med, selv om de spiller i egen liga (U17). De får også muligheten til å prøve seg på A-lagsfotball når det passer og de er gode nok. Det gjør også at snittalderen i troppen er rundt 21-22 år, en bra plattform for fremtiden!

Er det noen unge spillere vi skal se opp for i fremtiden?
Ja, det er flere! Spesielt vil jeg trekke frem disse:
– Rói Vilhelm (18). Spiss. Hurtig, teknisk god, dribler godt, arbeider meget hardt
– Dávid Lisberg (18). Ving. Hurtig, teknisk meget god, godt tilslag på ballen.
– Jákup Tawfik (18). Kan spille både forsvar og midtbane. Vinner mange baller og sterk.
– Pætur Augustinessen (16). Potet, kan brukes overalt. Hurtig, arbeider meget hardt begge veier.
– Kári Svenningsson (22). Høyre back. Dødsballsekspert. (11 assist og 1 mål foreløpig). God både offensivt og defensivt, meget gode innlegg.

Her et bilde fra kampen mot AB II som ble spilt 25.august. Kampen endte forøvrig 2-1 til hjemmelaget. Bilde fra https://fcsuduroy.com/Da gjenstår det bare å takke Boas for at han tok seg tid til å snakke med oss, og ønske han og FC Suðuroy masse lykke til å kampen for opprykk! Vi skal selvsagt følge litt ekstra med utover høsten, og holde dere oppdatert!

2 kommentarer om “Det vakre breddelivet!

  1. God artikel, men:\»Sigfríður Clementsen er selvfølgelig et kjent navn i færøysk fotball. Mannen står med over 300 eliteseriekamper, og 30 europacupkamper, deriblant 10 i Champions League. Han spilte blant annet kampen for Vikingur da de slo Tromsø i 2014!\»Sigfríður spillede ikke, han var træner for Víkingur ;-)Ellers er du/I velkomne at oplyse kilden, når I kopierer fra min hjemmeside FaroeSoccer.vhMarni/FaroeSoccer

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s