Vikingur taper terreng – recap av 20.runde

Det ble litt av en søndag for de som valgte å følge færøysk fotball denne ettermiddagen! Vikingur ble rundens store taper, mens rundens spiller finner vi i Torshavn, som vi kommer tilbake til!

Vi starter i Skálafjørður, hvor hjemmelaget Skála tok imot hardtsatsende NSÍ til dyst. Dette er som et lokaloppgjør å regne, bygdene ser bokstavelig talt over til hverandre fra hver sin side av fjorden, tjue minutters kjøretur ifølge et visst kart på internett. Hjemmelaget har historisk sett et godt tak på gutta fra Runavik hjemme, og med et sterkt bortepoeng i Klaksvik sist helg, var det flere som drømte om en liten bombe her. At det er målløst etter de første 30 er bortimot utrolig, for begge lag kommer til flere massive sjanser. De drøyt 400 fremmøtte hadde nok ikke rukket å stille seg i kiosk-kø for å kjøpe kaffekopp nummer to ennå, da det rett og slett er en sjansebonanza av de sjeldne! På tavla står det fortsatt 0 – 0 når vi runder 35 spilte minutter, men det er det én mann som ønsker å gjøre noe med. Et langt innkast på venstre fra Davidsen blir stusset videre mot bakre av Egilsson, og der dukker han opp. Mannen som aldri slutter å overraske, Klæmint selvfølgelig. Han rett og slett knuser stakkars Mikkelsen i luften, og setter enkelt 0-1 med pannebrasken! Vi beveger oss over i 2.omgang, og begge lag skaper flere fete sjanser uten å få satt ballen i mål. Ikke før i det 75. spilleminutt skal vi få kampens andre skåring. En lang ball blir slått opp på venstrekanten, hvor duracellkaninen Peter Knudsen som alltid løper på alt, kommer seg ned på linja og får slått ballen lavt inn foran mål. Og hvem ellers, Klæmint er der og får tuppet ballen i mål, 0-2! Gutten, som for lengst er tidenes målskårer i færøysk fotball, har nå også mulighet til å sette ny rekord i antall skåringer for én sesong! Hans 23. seriemål for sesongen er et faktum! Skála skal riktignok få sin redusering rett før slutt, når Tróndargjógv er uheldig med sin klarering, og Klakstein enkelt kan sette ballen i målet fra ca tre centimeters hold. Hjemmelaget skaper flere store sjanser på overtid, men klarer ikke å være presise nok, slik at det hele ebber ut med 1-2 til NSÍ. Vårt norske alibi Peder Nersveen spilte selvfølgelig hele kampen for bortelaget. Ingen fare for Skála, de beholder nok plassen i divisjonen likevel, mens NSÍ defintivt er med i tittelracet hele veien ut!

Vi fortsetter vår reise på eventyrøya i kanskje det fineste landskapet, nemlig i Eiði, og oppgjøret mellom EB/Streymur og KÍ. Bortelaget kom fra et stygt tap i midtuken mot B36 og kun seier var godt nok for å henge med i toppen. Hjemmelaget på sin side ligger farlig til nede i sumpa, men kan berges av at bare ett lag (antagelig) rykker opp fra 1.deild. Kampen skulle forøvrig dømmes av svenske Mirza Kazic, som en del av et nordisk utvekslingsprogram, men av ukjente årsaker dukket han aldri opp. Kampen preges av mye tette dueller og de 412 betalende tilskueren denne dagen får i det 39. minutt se noe som ikke har skjedd på ganske lenge. Den hjemvendte sønn, Páll Klettskarð, skårer for KÍ! Dette var hans første seriemål etter at han vendte tilbake fra et noe mislykket opphold i italiensk Serie D. Hyggelig sett med norske øyne starter Magnus Stamnestrø sin første kamp for KÍ, og får rundt 85 minutter. Simen Sandmæl og Torbjørn Grytten var ubenyttede reserver, men vi vet at Sandmæl har slitt litt med en skade i det siste. Så hyggelig at han var tilbake på benk, om ikke annet! Det ender 0-1 i Eiði, ingen stor kamp, men bortelaget har fortsatt heng på resten av topplagene. Det blir en rysare av en kamp neste helg, når HB kommer til Klaksvik! EB/S på sin side får en tøff tur til Runavik, hvor NSÍ med en Klæmint i superform venter på motsatt side. Vi tar også med at anken til KÍ for Pavlovic ble avslått rett før helgen, så karantenen på seks kamper for nedskallingen i kampen mot TB står ved lag.

Ferden går videre til utkanten av Torshavn, hvor AB tok imot B36 til dyst. Dette er også det man enkelt kan kalle et lokaloppgjør, ettersom det er en åtte minutters kjøretur mellom disse to lagene. Vi mistenker nok av flesteparten av de 450 betalende tilskuerne tilhørte de hvite tigrene fra Gundadali. Uansett, kampen er bare sju minutter gammel når Barður Olsen setter et støkk i publikum. I ren Beckham-stil skrur han et frispark opp i krysset, og 1-0 til hjemmelaget! De burgunderkledde får nyte ledelsen i hele sju minutter, før bortelaget får hull på byllen. Etter litt klabb og babb er det Michal Przybylski som får æren av å sette inn 1-1, og da er vi like langt på Skansi Arena i Argir! Vi hopper over til andre omgang, som bare er noen minutter gammel når et skudd fra B36 går i tverliggeren, og faller ned i beina på Brian Jakobsen. Han får en enkel oppgave med å sende bortelaget i føringen! Ifølge flere rapporter ble AB snytt for kanskje to straffespark i kampen, men vi har ingen billedbeviser som kan si noe om det er riktig eller ei. Kapteinen til AB, målskårer Olsen, hevdet etter kampen at B36 «alltid får slike dommeravgjørelser med seg», uten at vi skal legge oss så mye opp i det. Uansett så ender det 1-2, og B36 fortsetter sin gode form, og ser virkelig ut som en tittelutfordrer! Det er forøvrig seks år siden sist B36 tapte på denne banen. I neste runde skal AB ta turen til Tvøroyri for å spille mot tabellnabo TB. Skulle de ta alle poengene her, vil de på langt nær sikre plassen i divisjonen, ettersom det antagelig er bare ett lag som rykker ned. B36 på sin side tar imot Skála i det som skal være ren plankekjøring for serielederen.

Vi setter oss i bilen og kjører videre til Fuglafjørður hvor bunnlaget ÍF tok imot TB til en søvndyssende affære. Bare 100 personer såg sitt snitt til å betale inngang, og da antagelig mest for kaffesupen sin del. Neida, vi skal ikke svartmale helt her, men det ser virkelig mørkt ut for ÍF med tanke på å overleve i divisjonen. Etter 25 minutter fortsetter elendigheten, når Eirikur Ellendersen enkelt får sette inn 0-1 til bortelaget. Rett før pause skal det imidlertid bli litt å juble for, da Gundur Petersen setter inn 1-1! Det skal også sies at TB får to annullerte mål, det ene litt mer tvilsomt enn det andre. Men, dømt er dømt, og det ender med poengdeling på Í Fløtugerði, som banen heter. ÍF kan håpe på å sjokkere litt i neste runde, når de skal ta den åtte minutter lange kjøreturen til Gøta for å møte Vikingur, et lag helt ute av form. TB på sin side skal som nevnt ta imot AB til det som blir en kamp for å sikre plassen.

Rundens hovedkamp ble spilt i Torshavn, hvor HB tok imot Vikingur til dyst. 500 hadde tatt turen for å bivåne dette som på forhånd ble spådd til å bli en jevn kamp. Hjemmelaget hadde en respektabel form å vise til, mens det var betydelig mer begredelig hos bortelaget, som stod med fire tap på sine fem siste kamper. Det starter riktignok bra for bortelaget, når Andreas Olsen i det 27.minutt gir bortelaget ledelsen, noe som holder seg en god halvtime til. Men da er det slutt på moroa for Vikingur, det er nemlig én mann som har bestemt seg for å sikre sitt lag et godt resultat. I løpet av 25 minutter skårer Adrian Justinussen faktisk hele tre mål, ett av de riktignok på straffespark. Det er en forholdsvis stygg kamp til å være færøysk eliteserie, hele seks gule kort blir delt ut i kampen, fem av de til bortelaget. Det er ihvertfall ingen tvil om hvem som er dagens mann på Gundadalur idét dommeren blåser av kampen! 3-1 til hjemmelaget, noe som gjør at Vikingur på mange måter er hektet av i tetkampen, med hele ni poeng opp til serielederen. HB får det tøft neste helg når tabellrival KÍ byr opp til dans við Djúpumýrar! Vikingur må virkelig finne tilbake til den gode formen de hadde i vår, om de skal klare å hamle opp mot naboen i nord, ÍF.

Vi tar også med at på lørdag tapte dessverre 07 Vestur 1-0 mot HB 2 i kampen for opprykk fra 1.deild. Litt hell i uhell ettersom de to andre lagene foran på tabellen, Vikingur 2 og NSÍ 2 tapte sine kamper også. Så spenningen lever helt til siste runde, også i 1.divisjon! 07 Vestur, med norske Julian Madsen i spissen, tar imot B68 på fredag, en kamp de rett og slett må vinne for å ikke få KÍ 2 opp i ryggen.

Avslutningsvis tar vi med gladsaken om at Jóan Edmundsson skåret for Arminia Bielefeld i helgas runde i tysk 2.Bundesliga. Han var selvskreven da Morten Olsen tok ut den færøyske troppen som skal møte Sverige (B) og Spania (H) første uken i september. Av de som spiller i Norge er følgende fire tatt ut: Gilli (Brann), Odmar (Ham Kam), Rógvi Baldvinsson (Bryne) og Meinhard Olsen (KBK). Som vanlig er det få overraskelser ellers i uttakene til Morten Olsen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s