Intervju med Julian Madsen!

Vi har tatt en prat med Julian Madsen, som har den noe uvanlige jobben som en norsk fotballtrener på Færøyene!

                                                                                                                              fra 07vestur.fo                                                                                                
Julian er sjef for 07 Vestur, et av lagene som kjemper for opprykk fra 1.divisjon. Det som er det litt artige med denne ligaen er at den består av ti lag, hvorav sju av de er andrelagene til eliteserielagene! De kan selvfølgelig ikke rykke opp, men 07 Vestur eller et av de andre to (B71 og B68) må bli topp 3 for å rykke opp. I skrivende stund ligger 07 godt an på tredjeplass, rett bak andrelagene til Vikingur og NSÍ.

Julian, hvordan i all verden havnet du opp på Færøyene?
Etter å ha vært i Bodø Glimt i fire år, Førde i ett år og i Lørenskog de siste årene, var det på tide på noe nytt. Og da tilbudet dukket opp, slo jeg til i samråd med familien. Det var tilbud fra Færøyene og Ghana, så da ble det et ganske enkelt valg, i hvert fall for kona.

I tillegg har Julian og kona to barn i skolealder, som også ble med på flyttelasset. Boplassen er midt i turistland med Gásadalur rett i nærheten, så det har vært mange norske turister i området i sommer.

Vi klarte ikke å spore opp din egen spillerkarriere?
La opp som 18-åring grunnet skader, spilte på juniorlaget til Vålerenga. Hadde nok blitt en helt okei spiller i  OBOS, om jeg får si det selv.

I 2013 ble du kåret til årets unge trener i Norge! Gratulerer med det, hvilke muligheter gav det deg videre?
Jeg var 29 år, og utdeler av prisen var Nils Arne Eggen. Stort større enn det blir det ikke i Norge. Det er klart, det åpnet opp for flere muligheter, folk fikk litt øynene opp for det jeg gjorde. Jeg har trent spillere som Joshua King samt mange av de som preger deler av norsk fotball i dag.

I tillegg kan vi vel gi Julian deler av æren for det Bodø Glimt presterer i disse dager, ettersom han har trent blant annet yngste blad Bjørkan og Berg. Men noen kreditt vil ikke Julian ta, ettersom i hans syn er mange aspekter som spiller inn, ikke bare treneren på juniornivå. Det er miljø, fasiliteter, holdninger og mye annet som er med på å forme en fotballspiller også.

Du har skrevet en treårskontrakt med 07 Vestur. Hva er ambisjonene?
Det er en tøff hverdag, en vanskelig økonomi. I løpet av sesongen har vi mistet hele åtte spillere til eliteserien, og vi har et veldig ungt lag med snittalder på 19 år. Om vi har noe i eliteserien å gjøre, vet jeg ikke. Men da har vi i hvert fall prøvd, fått kjent på nivået. Kanskje ser vi 07 Vestur i Europa om 10 år, hvis vi klarer å bygge videre på dette laget.

Fra Facebook


Hva er den største forskjellen på norsk og færøysk fotball?
Jeg vil si at det er flere likheter enn ulikheter. Akademisatsningen i Norge har jo gjort forskjeller, men det skal ikke toppes lag. De unge her er ikke like skolerte som de norske, men det tar de igjen på allsidighet. De trener veldig mye forskjellig, ikke bare fotball, og er minst like godt trent som de norske. Norske ungdommer har nok bedre basisferdigheter, men de færøyske er mer vikinger i hodet. Her kan jeg si ting som det er! Jeg trenger ikke å pynte på noe eller pakke det inn på samme måte som jeg må gjøre i Norge. Færøyene vil utvikle seg, her er det ingen debatt om topping av lag. 07 Vestur er blant de beste lagene på ungdomsutvikling, vi har en av de beste ungdomstrenerne!

Det er tydelig at Julian brenner for ungdomsutvikling, og det er noe han kan mye om. De er ihugga til å ville utvikle seg.  På Færøyene er det vanlig at mange slutter på skolen etter ungdomsskolen, så reiser de til Danmark for å utvikle seg videre, eller jobbe. Enten finner de lykken der, eller så kommer de tilbake som bedre fotballspillere. Han snakker også varmt om fotballtilbudet på øya på sommeren. Mens vi her i Norge tar to måneder sommerferie uten å spille ball, er det tilbud hele sommeren på Færøyene. Barn og unge kan få velge tidspunkt for når de vil trene, så blir de hentet til trening. Det var bare én uke det ikke var aktivitetstilbud, og det var under Dana Cup.

Hva er den største overraskelsen med færøysk fotball?
Nivået, kommer det kjapt fra Julian. De lever ikke i steinalderen lengre, vi ser ikke utklassingssifre som vi kanskje hadde mer av før. Det er imponerende hva de får til her ift innbyggertall (50 000 totalt på øya). Mye inspirasjon er hentet fra Island, som på mange måter er sammenlignbart. Bare se på hva de har fått til de siste to mesterskap. Det er like stor forskjell på Betrideild og 1.divisjon her som det er mellom Eliteserien og 2.divisjon i Norge.
Hva er det mest utfordrende med Færøyene?
Språket! Nå vil jeg påstå at etter rundt 8 måneder i jobben, forstår 70%. Spillerne merker veldig fort om det er noe jeg ikke forstår, så da tar vi det på dansk. Med min Oslo-dialekt er det heldigvis lett å forstå hverandre.

Får du med deg noe av norsk fotball da?
Jeg ser opptil 5-6 kamper i uka! Alt fra 3.divisjon og oppover. Veldig gøy med Bodø Glimt! Følger med via Dplay og direktesport.no blant annet.  
Julian kan også fortelle at han prøver å få med seg en del kamper ellers på Færøyene også, når de ikke spiller selv. Da går det helst i hovedstadslagene HB eller B36.

Hva synes du om Lars Tjernås? (En av undertegnede sine store helter rent fotballpedagogisk)
Lars er min mentor! Han hjalp meg til å komme til Bodø Glimt, og jeg har også trent hans lokale lag Årvoll. Han er en meget viktig støttespiller, som følger med hvordan det går her på Færøyene!

Har du prøvd å hente noen norske spillere?
Vi prøvde oss på Trond Olsen i vinter da han var free agent, men det lot seg ikke gjøre økonomisk. I tillegg har jeg tipset flere klubber om Klæmint Olsen (toppskårer i Eliteserien for NSÍ), men det ser ikke ut at det har skjedd noe ennå. Han kunne gjort det meget godt i norsk fotball.

Hva er det beste med Færøyene som land?
Det er Norge i slowmotion, litt som spanjoler. Færinger er hyggelige folk, det går i familie og sau eller fisk. Lett å bli kjent, de er veldig imøtekommende. De er løssløpne, behagelige folk. Enkelt å komme i kontakt med. Min kone jobber i barnehage her, og barna går på skole og lærer både færøysk og dansk, så det er veldig kjekt. Vi har fått sett det meste på øya, men mangler fortsatt å besøke Sudaroy. For øvrig øya hvor jentene får barnevogn i konfirmasjonsgave, haha.

Fra FacebookToppskåreren i 1.divisjon er Clayton Soares, en brasilianer som blir 41 år i år! Det er ganske imponerende, så vi lurte litt på hva Julian synes om den spilleren.
Clayton hadde lett vært toppskårer i norsk 2.divisjon. Rett og slett en gave til fotballen. Spiller for øvrig på lag med sønnen sin (B71). Utvilsomt den beste spilleren vi møter denne sesongen. Gir litt vibber tilbake til da Ronny Johnsen ble seriemester for Vålerenga i en alder av 40.

Hva er dine ambisjoner, vil du tilbake til Norge? Norsk toppfotball?
Jeg har fått flere tilbud fra Norge og Danmark. Jeg er den første norske treneren på Færøyene, det får bære eller briste. Det er mange gode norske trenere. Ståle Solbakken blant annet, er jo kongen, han er untocuhable! Mine resultater legges merke til, og jeg mener at min aksjekurs har økt etter at jeg kom til Vestur. Jeg er nok nærmere en jobb i norsk toppfotball nå, enn da jeg dro. Når du har vært på eventyrøya noen år, så har du lært noe annet enn de andre trenerne i Norge. Jeg har noe annet å komme med, noe å bidra med. Etter bare 8 måneder har jeg fått kjempeerfaring. Det er utfordrende på en annen måte. Går man på trynet, så har man i hvert fall prøvd. Som jeg sier; får man sparken, så har man i det minste bodd i et annet land, fått opplevd noe nytt og lært et nytt språk. Samt plukket opp et og annet av livserfaring også. Jeg er en bedre trener nå enn da jeg kom hit!

Avslutningsvis, Julian. Det er rekordjevnt i eliteserien nå, hvem tror du tar det?
B36 er mitt tips! De er en knallhard gjeng, og har en untouchable trener! De har også minst å tape, mens KÍ har mest å tape, slik de har handlet i år.

Da gjenstår det bare for oss å takke for intervjuet! Julian hadde så mye på hjertet at vi rett og slett ikke fikk plass til alt. Det var en sann fryd å snakke med han, og vi lærte veldig mye! Vi ønsker han lykke til videre i jobben, og skal selvfølgelig holde dere oppdatert på hvordan det går med 07 Vestur utover i sesongen!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s