Sjokkbølgene har ennå ikke lagt seg

Det som skulle være lett plankekjøring på Tvøroyrar, ble noe så sjelden som et sjokkresultat i færøysk eliteserie. Hei, og velkommen til oppsummering av helgas runde på den sjarmerende fotballøya!


Vi sparer derimot rundens bombe til slutt, og starter vår runde i Torshavn, hvor titteljagende NSI hadde tatt turen for å måle krefter med B36. En kamp som på forhånd var sett på som en storkamp. For anledningen i strålende solskinn, noe som må sies å være en sjeldenhet! Og dramaet skulle på ingen måte la vente på seg, i en kamp hvor norske Peder Nersveen spilte hele kampen for bortelaget. B36 går rett i angrep, og skaper et par halvsjanser. Uttrykket ‘det er fra sine egne man skal ha det’ har sjelden passet bedre, for i det 20.spilleminutt er det tidligere NSI’er Árni Fredriksberg som åpner opp det gule forsvaret med en lekker gjennombruddspasning til den polske goalgetteren Michael Przybylski. På første forsøk sklir ballen litt av foten, men han er iskald på returen og setter den i åpent mål bak en utspilt Thomsen i Runavik-målet. Fredriksberg har forøvrig ti sesonger bak seg i NSI, og kom til B36 foran denne sesongen. At det bare står 1-0 til pause, er et lite under. B36 skaper flere fete sjanser, men er ineffektive foran kassa. Andreomgangen fortsetter som den første, med en meget toneangivende Fredriksberg, som kommer til en rekke avslutninger. NSI klarer å komme litt mer med i kampen mot slutten, og får noen halvsjanser på dødball. Og, tre minutter på overtid skal dramaet nå sitt klimaks. NSI har sendt opp hele laget på et frispark, og ballen havner til slutt til Bárður Hansen som slår ballen inn foran mål. Om det er med mening eller bare ren og skjær flaks vites ikke, men Búi Egilsson prøver å nikke ballen mot mål, og ballen treffer skuldra. Ballen får en rar bue, og setter keeper totalt ute av spill. På bakre stolpe dukker selveste midtstopper Jóhan Troest Davidsen opp og får en tå på ballen, og årets første mål for Jóhan er et faktum! B36 roper febrilsk på offside, men selv uten VAR er det tydelig å se at det er intet å rope i kirka for, 1-1 på høyst dramatisk måte, tre minutter på overtid! Jubelen vil ingen ende ta, og hele benken løper nærmest inn på banen for å feire. Det viser bare hvor viktig det ene poenget kan bli når regnskapet skal gjøres opp til høsten, og NSÍ overtar med dette førsteplassen på tabellen! B36 må nok være skuffet over at seieren glapp, med tanke på hvor mange sjanser de skapte. NSI er dødelig effektive, noe som kjennetegner et mesterlag. Begge lagene skal denne uken ut i Europacup, og har spillefri førstkommende helg. 

Vi beveger oss videre til Skálafjørður, hvor HB hadde tatt turen for å måle krefter mot middelhavsfarer Skála. HB på sin side har alt å spille for, og må vinne for å holde følge med de fire lagene foran seg på tabellen. Skála står med seks strake tap foran denne kampen, og forrige seier kom borte mot nettopp HB i slutten av april. Høytrykket har virkelig lagt seg over Færøyene denne helgen, for fjorden bader i solskinn denne dagen. De 300 besøkende har knapt rukket å sette tennene i vaflene før vi skal få det første målet. Under minuttet spilt når høyreback Bartal Wardum på HB i ren Flo-pasningstil slår en lang ball opp mot en alltid jagende Dan í Soylu på topp. En svak heading av Skála-forsvaret sender ballen rett ut i returområdet, hvor Simun Samulensen på første touch får drømmetreff, og ballen går rett opp i høyre kryss. Keeper er sjanseløs, og HB har satt standarden! Skála kommer til to store sjanser, deriblant et kjempeskudd som smeller i stangen, og den stangen dirrer nok ennå. Men, mot spillets gang skal tidligere nevnte Wardum i det 20.minutt igjen slå en lang pasning oppover. Keeper på Skála plukker ballen enkelt i feltet, men havner utenfor 16-meteren, og frispark til HB i farlig område rett foran mål. Adrian Justinussen er iskald, og setter ballen ned i venstre hjørne! Elendigheten vil på ingen måte ende ta for Skála nå, virker det som. Nå er sambafotballen virkelig løs her på Undir Mýruhjalla, og rett før pause skal vondt gå til verre for Skála. En nydelig stikker igjennom fra målskårer Justinussen til Dan í Soylu, som alene med keeper gjør ingen feil, og vi har 0-3 allerede før pausekaffen skal inntas! 2.omgang blir en ren transportetappe for HB, men Skála skal få én sjanse til å bevise hvor symptomatisk denne sesongen har vært så langt. En lang ball slås opp, og HB-keeper bommer rett og slett på ballen, slik at den havner hos Jákup Johansen, som er alene foran et åpent mål. Han satser på å ta ballen i luften, men den treffer vrista, og går utenfor mål. Det oppsummerer på mange måter elendigheten klubben har havnet i, selv om det er ti poeng ned til nedrykksplass. En komfortabel 3-0 seier for HB som i neste kamp tar imot sørgelige bunnlaget AB, mens Skála er nødt til å snu elendigheten når de tar turen til Streymnes og en kamp som på mange måter vil definere høsten for Skála. Et tap her vil virkelig sette i gang varsellampene, mens en seier på mange måter vil sikre plassen også neste sesong.

Vi tar turen videre til solskinnet i Argir, hvor det er bunn mot topp, når AB skal måle krefter mot hardtsatsende Vikingur. På papiret skal dette nærmest være walkover for bortelaget, og det blir det også. Og allerede etter ni minutter skal det bli ganske tydelig hvor landet ligger. Den eminente Sølvi Vatnhamar får kranglet seg fri på kanten og slår et lavt innlegg mot mål. Der dukker serbiske Filip Djordjevic opp i full fart, og får en enkel oppgave med å sette ballen i kassa. Som å se Brattbakk i sine glansdager! AB prøver seg, og Eli Christiansson treffer øvre krysstang på et langskudd halvveis ut i omgangen. Pausen kommer, og AB har bestemt seg for å kjøre gung ho i andreomgangen. De kommer til et par store muligheter, men beviser nok en gang hvorfor de ligger dønn sist i serien, da effektiviteten er lik null. Vi spoler frem til det 74. minutt hvor Sølvi Vatnhamar nok en gang får briljere med sine dribleferdigheter. I ren Messi-stil dribler han seg fri med en deilig overstegsfinte nede på linja og slår ballen inn foran målet. Som en ren kopi av førstemålet kommer Gunnar Vatnhamar stormende inn, og får en enkel oppgave med å sette ballen i det tomme målet, 0-2! Så vidt vi har klart å finne ut, er det intet slektskap mellom Sølvi og Gunnar Vatnhamar. En litt morsom kuriositet ved Gunnar, er at han er en meget habil League of Legends-spiller, hvor han går under navnet Guiinzy. Current rank skal visstnok være silver, om det sier deg noe. Artig også å nevne at han tidligere kalte seg LIFARINN, en tydelig throwback til sin barndomsklubb, LÍF Leirvik. Men, tilbake til kampen! AB kommer seg til flere enorme sjanser de neste minuttene, men klarer ikke å sette ballen i målet, det blir nok en gang stang ut og tverrligger ut. Som kronen på verket skal kampens store spiller, Sølvi, få sitt mål også. I det 79.spilleminutt havner ballen på hjørnet av 16-meteren, og på halvvolley setter han ballen utsøkt opp i motsatt kryss i en frekk bue over keeper. 0-3, og kampen er over! Vikingur henger fortsatt med i tetkampen, mens AB bare må begynne å planlegge returen fra 1.divisjon neste år, dette blir definitivt nedrykk! I neste runde skal Vikingur måle krefter mot denne rundens lag, TB, mens AB må til Havn for å spille en ekstremt vanskelig kamp mot HB. 


Vi tar kjapt med kampen mellom EB/Streymur og ÍF. Den var så dørgelig kjedelig at færøysk fjernsyn ikke engang tok seg bryet med å sende høydepunkter fra kampen. 0-0, og de to bunnlagene fortsetter å tape poeng mot hverandre. Eneste som er verdt å nevne er at EB/Streymur tar imot Skála i det som bare må bli seier om håpet om fortsatt eliteseriespill neste sesong skal leve. ÍF skal også opp mot Skála i sin neste kamp, artig nok, ettersom det er noen utsettelser på grunn av europacup. 

Da har turen kommet til Tvøroyrar, og kampen mellom TB og KÍ. En kamp som på forhånd skulle være ren overkjøring for bortelaget. Expekt gav KÍ nokså lave 1,40 på seier, så ingen tvil om hvor poengene skulle havne! Simen Sandmæl spilte hele kampen for Klaksvik, mens Torbjørn Grytten fikk de første 45. En annen spiller det var knyttet enorme forventninger til, var den hjemvendte sønn, 
Páll Klettskarð. Det som er en interessant historie med Páll, foruten hans vanvittige statistikk for KÍ tidligere sesonger, er at han noe overraskende (vil de fleste si) i fjor valgte å gå til italiensk fotball. Ikke for å leve ut proffdrømmen, ettersom han gikk til den noe ukjente klubben US Breno. Utifra det vi klarer å finne av informasjon om klubben, rykket de opp i år via playoff til Serie D (!). som er det høyeste nivået for amatørfotball i Italia. Det ble med 15 kamper og 2 mål for Páll i Italia, før han nå sist uke kom hjem som en levende legende. Forøvrig kan det også nevnes at hans mor sitter i det færøyske parlamentet! Páll har en veldig fascinerende bakgrunn som vi blir nødt til å komme tilbake til, for nå skal det handle om kampen mot TB! Páll startet forøvrig på benken. Vi er litt usikre på når i kampen den første sjansen kommer, men ihvertfall; KÍ har innkast nede ved cornerflagget. Et kjempelangt kast havner på femmeteren, hvor Simen Sandmæl tupper ballen i mål! Oppskriftsmessig, tenker de fleste. Men, linjedommeren har sett noe ingen andre har sett. Patrick Johannesen setter nemlig foten tre centimeter for langt innpå banen da han tar innkastet, så det blir dømt omkast, og målet blir annullert! Sjelden å se, kan man jo si! Spillet bølger frem og tilbake, men KÍ blir antagelig snytt for enda et mål, når det dømmes en særs tvilsom offside på norske Torbjørn Grytten, som satte ballen i nettet. 

I det 57. minutt er Klaksvik enda en gang farlig frempå, når Børge Peterson med ryggen mot mål prøver på et frekt brassespark. Ballen havner, dessverre for KÍ, i overdelen av tverrliggeren, og utspark for TB. På nytt er det KÍ, og denne gang frispark rett utenfor boksen til TB. Skuddet er knallhardt rett på keeper, som må gi retur. Der får Bojan Dosjlak stå mutters alene på fire meter, men klarer på uforklarlig vis å heade ballen utenfor. Nesten utrolig at det ikke har kommet noen mål for de blå ennå. Men, så skjer det som ikke skal skje. TB får corner i det 74. spilleminutt fra venstre. En perfekt innoverskrudd corner, og der stiger midtstopper Teitur Olsen til værs. Mannen, som har spilt tre hele sesonger uten et eneste mål, stanger ballen i mål, og sjokket er et faktum. De 800 (!) fremmøte tror knapt det de ser, og hjemmefansen går fullstendig av skaftet i feiringen. Det samme må sies om kommentatorene, som kan tilskrives å være noe hjemmepartiske. Tidligere Rosenborg- og Ranheim-spiller Magnus Stamnestrø kommer innpå like etterpå, og gutta fra Klaksvik sender alt fremover nå, noe som skaper store kontringsrom for TB. Interessant nok sitter Páll fortsatt på benken frem til det 85. minutt, kanskje er han noe kamprusten. Men, uansett, dramaet er på langt nær over! Nå skal Klakvsik kjøre alt frem de siste minuttene, men Deni Pavlovic har andre planer. Minuttet etter at Páll har entret banen. mister den serbiske midstopperen hodet fullstendig, og skaller ned svenske Ken Fagerberg hos TB. En komplett idiotisk ting å gjøre, og dommeren gjør det eneste riktige når han tar opp det røde kortet. Pavlovic kan nok belage seg på en lang pause fremover, dette var rett og slett grisestygt! Like etterpå setter svensken ballen i mål, men korrekt annullering for offside. TB skaper i tillegg flere gigantiske sjanser, men klarer ikke å sette flere baller i mål. Det spiller ingen rolle, dommeren blåser av kampen, og TB har slått KÍ!! Det tar fullstendig fyr på tribunen, og banen stormes av engasjerte hjemmesupportere, skulle nesten tro de hadde vunnet serien eller cupfinalen. Årets foreløpig største sjokkseier er et faktum! Dette var et stort slag i baugen for et titteljagende Klaksvik, som nå må se at NSI overtar tabelltoppen, på samme poengsum som både seg selv og Vikingur! Til helgen skal TB prøve å gjenskape magien når de reiser til Gøta for å prøve seg mot topplaget Vikingur. KÍ har spillefri, ettersom de er så heldige å få en tur til San Marino, hvor de skal måle krefter mot Tre Fiori i Europacupen. 

Det oppsummerer helgas runde, og den neste måneden nå vil det bli veldig rolig på seriefronten. Tre kamper skal spilles førstkommende helg. En av grunnene til den lange pausen er at en del lag skal ut i Europacup-kvalikk de nærmeste ukene, i tillegg til vanlig sommerferie. Ikke ulikt hvordan serien i Norge er lagt opp. Den neste komplette serierunden går av stabelen siste helg i juli. 

Så helgas kamper er som følger, med våre tips:
HB – AB. Bør være plankekjøring for et HB i form, mot bunnlaget AB.
EB/Streymur – Skála. Den mest åpne kampen, vi drister oss til en kjedelig 0-0.
Vikingur – TB. Spennende å se om TB kan følge opp seieren mot KÍ, men på papiret klar H.

Vi kommer tilbake med resultater fra kampene som har blitt spilt i Europa i løpet av helgen.Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s