Årets kamp!

I kveld, 2.pinsedag, er det endelig duket for storkampen Færøyene – Norge! Dette er faktisk første gang de to lagene møtes til en tellende kamp. De har møttes to ganger tidligere i treningskamper. Den første, en maidag i 1992 på Ullevål, endte med 2-0 seier til Norge, hvor Sørloth og Bohinen skårte for Norge. Startelleveren til Norge utgjorde mye av kjernen i laget som noen år senere skulle spille VM i USA. Året etter, august 1993, tok Norge turen til Toftir, og her ble det hele 7-0 til Norge. Far Rossbach voktet målet, og Branns gulltrener fra 2007, Mons Ivar Mjelde, puttet to av målene.
Færøyene er et lite land, med drøyt 50 000 innbyggere, som er på størrelse med Tønsberg.  Jeg hadde faktisk sommerjobb der sommeren 2004 sammen med en kamerat, hvor vi gjorde klart for oppsetting av lysmaster for Torshavnar lys og vannverk. Jeg hadde alltid et ønske om å reise tilbake, og i 2015 ble tvillingbror Stein med for første gang, og falt pladask han også. På vår første kveld skulle vi ut og ta en bjór, som er det lokale ølet. Vi spurte nabobordet om hva passordet til wifi’en var, ettersom mobildata var litt dyrt på den tiden. Lite visste vi da at han som satt på nabobordet er en av de fremste supporterne i Skansin, supporterklubben til det færøyske landslaget, nemlig Johan Hentze. Vi endte sågar opp kvelden på samme quizlag, hvor vi til og med vant den ene runden. Vi har holdt kontakten siden, og da vi spurte om et aldri så lite intervju i forbindelse med den kommende kampen, var han ikke sen å be. Johan er kanskje mest kjent for sitt intervju på Sky Sports, da Færøyene skulle møte Nord Irland for noen år siden:

Johan er opprinnelig fra Kambsdalur, en liten bygd med rundt 170 innbyggere som ligger like utenfor Fuglafjørður, og naturlig nok da er hans lokale favorittlag IF. Han bor i Tórshavn og jobber som musiker, hvor han blant annet spiller trompet og er dirigent. Han har også bodd i Glasgow, hans to store lag er Rangers og Liverpool. Johan er å se på alle Færøyene sine hjemmekamper, og er en av bautaene i Skansin med sin trompet og sitt viking-utseende.

Skansin, eller på norsk Skansen/fortet, referer til det gamle fortet i Tórshavn, som skulle beskytte byen mot farer fra sjøen. Det er herfra supportergruppen har tatt navnet sitt, for å beskytte og verne laget og landet sitt. De er lett gjenkjennelige der de står bak det ene målet, hvor de har malt ansiktene sine i de færøyske farger, med instrumenter og færøyske drakter. Johan anslår at han har vært medlem de siste 4-5 årene. Hvor mange bortekamper han har vært på, har han ikke lenger tall på, men det begynner å bli en del. Med sitt skjegg og maling i ansiktet, er det nesten som tatt ut av Braveheart, eller en Vikings-episode. På mange måter ser de mer vikinger ut enn hva nordmenn gjør.  
Vi lurte litt på hva det er som gjør at de legger ned så mye tid og ressurser i å støtte laget sitt, og som Johan sier: ” Det er det eneste landet vi har. Vi er en stolt nasjon, både på og utenfor fotballbanen. Vi vinner ikke mange kamper, men vi overrasker av og til. Vi har fortsatt ikke vært i et mesterskap, ennå! En vakker dag vil vi være der”. Om de vinner eller taper kampene, det skal feires etterpå uansett, og skulle de gå hen å slå Norge på mandag, vil det bli en stor fest i Tórshavn og på hele Færøyene. Johan sine største opplevelser på fotballbanen var da Færøyene slo Hellas, både hjemme og borte. For de som husker, var det en ikke ukjent Claudio Ranieri som var manager for Hellas på den tiden, han som senere skulle føre Leicester til seriegull i England. Men, som Johan selv ordlegger seg; ”jeg er sikker på at de største øyeblikkene ikke har kommet ennå”.
Skansin

Sist uke spilte Færøyene hjemme mot Spania, og tapte hederlig 1-4. De fleste på Færøyene synes dette var et ok resultat, og var fornøyde med at de i hvert fall skåret et mål (Klæmint Olsen sitt første landslagsmål). Vi stilte Johan noen spørsmål om hva han tror om kampen mot Norge:
          Hvem skal Norge se opp for?
”Vi har en sterk midtbane, selv om vi har noen skader. Hallur og Brandur (Hansson og Olsen) er alltid målfarlige og vil vise seg frem mot Norge”.
          Hvem frykter dere mest hos Norge?
”Joshua King er jo selvfølgelig farlig, om han spiller. Martin Ødegaard vil også bli skummel”.
          Hva tror du resultatet blir?
”Færøyene vinner 2-0!”
Vi har sett en del kamper som Færøyene har spilt de siste årene, og vi er enig i Johan sin analyse at de har en tendens til å skulle spille annerledes mot lag de skal og bør slå, slik som Malta. Det fungerte dårlig, ettersom de tapte den kampen 0-1. Mot Norge må de tørre å spille sitt eget spill, bruke vingene og ikke bare slå langt. Så da gjenstår det bare å ønske begge parter lykke til, med håp om en underholdende kamp!
Copyright alle bilder av Johan: Johan Hentze

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s